IRC har nå blitt 30

Annonse


IRC feirer 30 – har overlevd alt

Husker du da IRC var stort? Absolutt alle brukte mIRC i sin tid.

Det ble brukt i det bisarre teknologi-programmet Spider på NRK2 Direkte. Folk ble forelsket og gift, men det var også der mye av trollingen på nettet startet.

Startet opp i 1988

Dette ærverdige snakke-systemet som kun var et tekst-basert system, ble først utviklet i 1988. Det ble da overført fra et BBS-system (som er enda eldre) av en finsk data utvikler, ved navn Jarkko Oikarinen.

Oikarinen visste ikke da på den tiden at IRC ville fortsatt leve i dag, men det lever kanskje bedre nå enn på lenge. Grunnen til dette er at IRC ser ut til å være et av de siste fri-stedene for kommunikasjon for personer som ikke ønsker å bli overvåket av selskap som vil tjene penger på dem, våre det seg Google, Facebook eller Twitter.

Annonse


For å respektere IRCs 30-årsdag, 30. august i år, så er det på plass å gi leserne av ITavisen en liten gjennomgang av hvorfor IRC fortsatt brukes av mange den dag i dag.

MSN kom som en trussel

Etter mange år med IRC-popularitet, så lanserte Microsoft MSN Messenger i 1999.

Dette var IRC sin aller største trussel, og holdt nesten på å ta livet av tjenesten. Det var veldig mange som hoppet over til MSN, som ga alle brukerne mulighet for å dele bilder, lyder, smilefjes og slike ting, direkte i chatte-programmet på en smidigere måte. MSN gjorde det mer gøy å chatte, og IRC klarte ikke å holde på de yngste databrukerne.

De som satt igjen på IRC var folk som brukte det for fildeling. Her har man endel Linux og BSD-brukere som tviholdt på IRC. Det er vel i hovedsak disse brukerne IRC kan takke for at de fortsatt brukes den dag i dag.

Microsoft MSN-tjeneste holdt på frem til 2013 – da gjorde Microsoft om MSN til Skype, mer eller mindre.

Selv brukte jeg MSN mye, da både venner og bekjente forlot IRC. Men det var fortsatt endel på IRC som ikke ville gi slipp på tjenesten.

IRC har nå blitt 30
Her ser man et mIRC skjermbilde

Sosiale medier endte i mer kontroll

I 2004 dukket Facebook opp, og Twitter i 2006, men IRC var den første plattformen som nyttegjorde hashtaggen i full skala, da det er brukt til å gå inn i forskjellige IRC chatte-rom, som f.eks #wordpress.

I tillegg så har de aller fleste sosiale nettverkene i dag en eller annen form for sensur. Det kan egentlig ikke skje med IRC, da alle kan opprette så grupper de ønsker, der de med høyeste status selv bestemmer reglene.

Det er også de øverste eierne av de forskjellige nettverkene som man deltar i, man kan kontakte dersom man blir plaget.

Alt i alt, så har alle som chatter på IRC mer frihet, da man selv kan velge kallenavn. Det er ingen krav med ekte navn eller epost-registrering.

Freenode reddet IRC

I 1998 ble Freenode eller irc.freenode.net som det er kjent som til, etter at nettverket hadde brukt irc.linpeople.org som navn siden 1995.

Det var dog først etter 2008 at Freenode virkelig begynte å ta av. I dag har nettverket mellom 90 000 og 100 000 daglige brukere. Det er oppimot 45 000 forskjellige IRC-kanaler og totalt 32 servere.

Nesten samtlige av de som jobber med åpen kildekode er å treffe på Freenode og her kan man møte utviklere fra hele verden, mange av dem kan mye om Linux, WordPress og andre utviklings-miljøer.

Her kan man også virkelig møte på, og få hjelp direkte, og kanskje til og med raskere, enn om du henvender deg til de samme appene eller gruppene på Facebook. Freenode har fremdeles stort nerde-stempel, men det er flere og flere som viser interesse. Det er bra for IRC på generelt grunnlag.

Tidligere var det EFNET IRC nettverket som var en av de største. Homelien, som er et norsk IRC-nettverk (irc.homelien.no) er fremdeles oppe, så det er bare å logge på med /connect “serveradresse”.

mIRC utvikles også fortsatt, og det finnes mange alternativer.

Hva slags begivenhet var det du gjorde på IRC? Husker du det?

 

Kilde:
ArsTechnica
Google

Annonse