1,4 milliarder passord lekket.
En søkbar database med 1,4 milliarder passord er blitt lekket.

Annonse


1,4 milliarder passord lekket

Aftenposten skriver at en database som inneholder 1,4 milliarder passord, er lekket på nett. Databasen er søkbar og Aftenposten har funnet oppføringene til flere norske politikere og samfunnstopper.

På listen har avisen funnet passord tilhørende statsminister Erna Solberg, finansminister Siv Jensen, DNB-sjef Rune Bjerke og Telenor-sjef Sigve Brekke. Minst syv av de lekkede kontoene har @stortinget.no.

573 000 norske kontoer

Overfor Aftenposten opplyser Erna Solberg via statssekretær Rune Alstadsæter at e-postkontoen hennes fra Stortinget ble deaktivert da hun ble statsminister i 2013.

Avisen skriver at Rune Bjerke i en periode brukte passord som bestod av navnet på et nært familiemedlem etterfulgt av personens fødselsår. DNB ønsker ikke å kommentere saken direkte, men kommunikasjonsrådgiver Cecilie Skjennald sier følgende i en uttalelse til Aftenposten:

Annonse


– Alle ansatte i DNB får opplæring i datasikkerhet, der krav til passord er en del av kurset. For å få tilgang til våre systemer må du logge på via en PC fra DNB. E-post er derfor ikke tilgjengelig via nettleseren.

Dagbladet skriver at de har gjennomgått lekkasjen og avdekket at minst 573 000 norske e-postkontoer er rammet.

Oppfordrer alle om å bytte passord

Passordlekkasjen er flere år gammel – passordene kan være mellom 10 og 15 år gamle – og har sirkulert på nettet en periode. IKT-Norge oppfordrer uansett alle om å bytte passord nå.

– Dette er ikke bra. Bytt passord nå, uavhengig av om du finner deg selv i slike oversikter eller ei. Hvis du har hatt samme passord over tid, bør det byttes, sier Torgeir Waterhouse i IKT-Norge til Aftenposten.

Ifølge Waterhouse har passordlekkasjene skjedd fordi leverandørene av datatjenestene ikke har gjort en god jobb med å sikre systemene sine.

– Det er jo dessverre en klassiker, og det finnes en del sånt. Men det er sjeldent at det ligger så åpent, sier han til avisen.

 

Kilde:
Aftenposten

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse