Wikipedia er ikke begeistret for det potensielt kommende EU-direktivet.
Wikipedia er ikke begeistret for det potensielt kommende EU-direktivet.

Annonse


Italiensk Wikipedia stengte i protest

I går, mandag, stengte den italienske delen av Wikipedia leserne sine fra tilgang til de italienske artiklene. Grunnen er at EU denne uken skal stemme over et nytt opphavsrettsdirektiv.

Wikipedia i fare for å stenge ned

De italienske Wikipedia-brukerne kunne i stedet lese at Wikipedia står i fare for å måtte stenge ned om det nye direktivet skulle bli vedtatt. Videre stod det at det kan bli tilnærmet umulig å dele nyhetsartikler i sosiale medier, eller å finne disse ved bruk av søkemotorer.

Lesere av engelsk Wikipedia kunne i går fortsatt lese artikler på engelsk, men disse ble, gjennom et banner, i stedet oppfordret til å ta kontakt med deres EU-representanter for å få stoppet direktivet.

To omstridte artikler

Det er særlig direktivets artikkel 11 og 13 som er gjenstand for kritikk. I sistnevnte er det bestemt at tjenestetilbydere som legger til rette for opplasting av innhold fra deres brukere må ha på plass innholdsgjenkjennelsesteknologi. Kritikerne har kalt dette for sensurmaskiner og har videre påstått at dette vil sette en stopper for bruk av memes, remikser, parodier og annet innhold som bare inneholder deler opphavsrettsbeskyttet materiale.

Annonse


Sitater og parodier er i utgangspunktet tillatt

I utgangspunktet er små deler av opphavsrettsbeskyttet materiale beskyttet mot urettmessig bruk, men loven stiller opp en rekke unntak – der i blant for parodier og sitater. Sitat må forstås i vid forstand, slik at dette involverer både tekst, lyd og bilde. Problemet er at såkalt innholdsgjenkjennelsesteknologi ikke vil kunne se forskjell på et sitat og en urettmessig gjengivelse av et beskyttet verk.

Hyperlenkeavgift

Kritikerne påstår videre at artikkel 11 av direktivet i praksis vil fungere som en åpning for avgift på hyperkoblinger. Direktivet legger til grunn at tjenestetilbydere som Facebook og Google må betale avgifter for å lenke til opphavsrettsbeskyttet innhold på Internett.

Videre er kritikerne skeptiske til at loven ikke har en tydelig definisjon på hva som utgjør en hyperkobling, og at dette kan manipuleres av myndighetene for i det videre å begrense ytringsfriheten.

En svartmalingskampanje

Til BBC uttalte den tyske EU-parlamentarikeren, Axel Voss, at “store plattformer” holder på med en svartmalingskampanje mot det potensielt kommende direktivet.

– Vi har i øyeblikket en ekstrem ubalanse i hele opphavsrettssystemet”, påstod Axel Voss.

Voss fortsatte videre med å si at påstanden om en “sensurmaskin” bare er tull, og at den såkalte innholdsgjenkjennelsesteknologien kun vil påvirke 1 til 5 prosent av Internett.

Avslutningsvis kunne Voss si at reglene kun gjelder de som “faktisk laster opp opphavsrettsbeskyttet materiale” og tjener penger på det.

EØS-relevant

Direktivet regnes som EØS-relevant. Dette betyr at om direktivet vedtas av EU, vil dette sannsynligvis også bli implementert i Norge.

 

Kilder:
Universiteit van Amsterdam
Europakommisjonen
BBC

 

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse