Får vi se Emirates' A380 utstyrt med liksomvinduer?
Får vi se Emirates' A380 utstyrt med liksomvinduer?

Annonse


Forbered deg på mer klaustrofobiske flyreiser

Det er de færreste som er uenige i at det er trangt om plassen i passasjerfly. I alle fall for de av oss som sokner til økonomiklassen. De som har hatt vindusplass har i det minste hatt mulighet til å se ut over skyene, men dette kan det i følge Emirates bli en slutt på.

Virtuelle vinduer

Flyselskapet vurderer nemlig å ta bort de normale vinduene, og erstatte disse med monitorer i stedet. Monitorene skal være koblet til kameraer på utsiden av flyet, og på den måten gjengi virkeligheten på utsiden direkte.

Emirates ser for seg at de vil spare penger på denne løsningen på sikt, da det for det første er krevende å sette inn vinduer i fly, samtidig som monitorvinduer skal veie mindre enn ordinære vinduer. Og lavere vekt betyr ditto lavere drivstoff-forbruk. Om vinduene fjernes vil og et av flykroppens svakere punkter fjernes.

Bedre enn ordentlige vinduer

Tim Clark, Emirates’ president, hevder at bildene monitorvinduene viser er bedre enn det man hadde sett om man hadde sett ut av et ordentlig vindu.

Annonse


Foreløpig er det kun mulig å finne vinduene på første klasse i enkelte av Emirates’ Boeing 777-300ER-fly.

Ikke dugelig i nødsituasjoner

I etterkant av nyheten har det ikke manglet på kritikk mot flyselskapet. Til BBC uttalte flysikkerhetseksperten prof. Graham Braithwaite at å kunne se ut av vinduene ved en nødsituasjon er viktig. Han mener at flybesetningen må kunne se ut av vinduene for å kunne avgjøre hvilke nødutganger som skal åpnes i tilfelle brann.

På motsatt side har ikke European Aviation Safety Agency noen sikkerhetsmessige innvendinger mot monitorvinduer.

Så spørs det om liksomvinduene vil få passasjerene til å føle seg mer innestengt enn de gjør i dag, men dette er neppe det verste sparetiltaket som er blitt foreslått. Ståplasser kan blant annet enda bli en realitet.

Ville du unngått flyselskaper uten ekte vinduer til passasjerene? Fortell oss under!

Annonse