Microsoft ønsker å forandre alt med Microsoft 365 og AI i skyen
Microsoft fortsetter å terpe på skyen med ekstra AI-fokus i år.

Annonse


Microsoft ønsker å forandre alt med Microsoft 365 og AI i skyen

Microsoft har avslørt hvordan de skal koble sammen skyen med AI og annonsert gigantplattformen Microsoft 365 under sin store og årlige Build-messe i Seattle. Vi er tilstede.

AI kan hjelpe handikappede

“Verden er en datamaskin fylt med utrolige mengder informasjon. I løpet av 2020 vil den gjennomsnittlige person generere 1,5GB data hver dag, et smarthjem 50GB og en hel smart-by hele 250 petabytes per dag”, forklarer Microsoft som følger opp med avsløringen av AI for Accessbility.

Programmet skal vare i fem år og Microsoft investerer 25 millioner dollar for å hjelpe forskere og akademikere, for å nevne noen, til å akselerere måten man kan hjelpe personer med ulike handikapp på.

"Vi må spørre oss selv ikke bare hva datamaskiner kan gjøre, men hva de bør gjøre."
“Vi må spørre oss selv ikke bare hva datamaskiner kan gjøre, men hva de bør gjøre.” (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Microsofts skyplattform må nå et nytt nivå for AI – Intelligent Cloud og Intelligent Edge er viktige brikker for å få det til.

Annonse


“AI-ekspertise skal hjelpe å akselerere utviklingen av hjelpe-teknologi og intelligente AI-løsninger med hjelp fra Azure Cognetive Services som hjelper utviklere å skape smarte apper som kan støtte personer med nedsatt hørsel, syn eller andre handikapp. Sanntids tale-til-tekst, visuelle indikasjons-tjenester og smart tekst-teknologi som hjelper med å finne korrekt ord mens man skriver, er bare noen eksempler”.

Konkrete programmer er Seeing AI og Alt-text som hjelper blinde eller personer med svakt syn, mens Helpicto er til hjelp for personer med autisme.

Microsoft Cortana og Amazon Alexa skal samarbeide – smelter sammen mobil og Windows

Microsoft har produsert dette klippet for å forklare Intelligent Edge:

Microsoft 365

Microsoft 365 kombinerer Office 365, Windows 10 og Enterprise Mobility + Security (EMS).

Dette er og skal bli en gigantisk plattform, den største produktivitet-plattformen i verden faktisk, skal vi tro Microsoft.

“I dag har vi 135 millioner aktive brukere hver måned som betaler for Office 365 og nesten 700 millioner Windows 10-tilkoblede enheter”, skryter Microsoft som påpeker at det er viktig at alle disse tingene fungerer sammen for å “hente ut kraften av både Windows og Office i Microsoft 365-plattformen”.

Hvordan kan Microsoft fremskynde fremtiden?

“For eksempel gjør vi det enklere å bygge apper “at the edge” ved å gjøre Azure IoT Edge Runtime åpen kildekode. Dette gjør det mulig for kundene å modernisere runtimes og bygge egne apper i “the edge”.

“Vi leverer dessuten utviklerne Custom Vision, det første Azure Cognetive Services som er tilgjenglig for “edge”, altså å bygge apper som nyttegjør kraftige AI-algoritmer som tolker, hører, snakker og ser “edge”-enheter”.

Microsoft og Dji samarbeider for å se verden med AI.
Microsoft og Dji samarbeider for å se verden med AI. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Samarbeider med Qualcomm og Dji

“For å få til dette samarbeider vi med Dji og Qualcomm. Microsoft og Dji, verdens største drone-selskap, skal samarbeide om å utvikle kommersielle drone-løsninger, slik at utviklere i viktige vertikale segment som jordbruk, byggeplasser og offentlighet sikkerhet kan bygge løsninger som endrer hverdagen og som blant annet kan hjelpe bønder produsere mer korn.”

“Sammen med Qualcomm skal skal vi lage en utviklersett med en AI som kan se, og som kjører Azure IoT Edge, for kamera-baserte IoT-løsninger. Kameraet kan gi liv til avanserte Azure-tjenester som maskinlæring og kognitive tjenester som kan lastes ned fra Azure og kjøres lokalt på “the edge”.

Andre gjennombrudd er en forhåndstitt på Project Brainwave, en arkitektur for “deep neural net processing” som nå er tilgjengelig i nettopp Azure.

Brainwave gjør Azure til den kjappeste skyen som kjører sanntids AI,” skal vi tro Microsoft.

Microsofts sky-AI og Qualcomm-kameraer i kan oppdage potensielt farlige problemer.
Microsofts sky-AI og Qualcomm-kameraer i kan oppdage potensielt farlige problemer. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Først må 5G på banen

Microsoft ser allerede ti år frem i tid der alle enheter er koblet til nettet (dette vil veldig snart hjelpes frem med 5G), “der smart-produkter kan se, høre, resonnere, forutsi og mer, helt uten at de behøver være tilknyttet skyen”.

“Dette er “Intelligent Edge” – med det mener vi grensesnittet mellom maskiner og den virkelige verden.”

“The Edge” smelter sammen AI og skyen for å samle og gi mening til ny informasjon, spesielt i tilfeller som er for farlige for mennesker eller som krever nye måter å løse problemer på – uansett om det er i fabrikken eller på operasjonssalen”.

Kinect får hjelp av Azure

Microsoft annonserte også noe for maskinvare, nemlig Project Kinect for Azure.

Dette er en pakke sensorer som inneholder et “time of flight” kamera med CPU implementert og som er designet for “AI on the Edge”.

Microsoft fremhever også “Speech Devices SDK” som leverer det Microsoft mener leverer den beste lyden for flerkanal-kilder “for mer nøyaktig tale-gjenkjenning inkludert støydemping, langt unna-stemmeteknologi og mer”.

Kinect skal bygge AI-en sin i skyen.
Kinect skal bygge AI-en sin i skyen. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Annonse