Telegram tapte i russisk høyesterett

Russisk høyesterett avgjorde at FSB skal få tilgang til Telegram krypteringsnøkler.
Russisk høyesterett avgjorde at FSB skal få tilgang til Telegram krypteringsnøkler.

Meldingsklienten Telegram, som har blitt omfavnet for sitt fokus på personvern, tapte nylig en sak i russisk høyesterett der de ønsket å forhindre at russiske myndigheter fikk tilgang til kommunikasjon gjort gjennom deres klient.

110 000 kroner i bot

Høyesterettsdommer, Alla Nazarova, avviste Telegrams anke mot Federalnaja sluzjba bezopasnosti (FSB), som i fjor ba selskapet om å utlevere dets krypteringsnøkler. Telegram nektet og fikk deretter utstedt en bot på 800 000,- rubler, rundt regnet 110 000,- kroner.

Telegram har nå 15 dager på seg til å utlevere krypteringsnøklene til Roskomnadzor, den føderale tjenesten for overvåkning av kommunikasjon, informasjonsteknologi og massemedia.

Annonse

Kommer til å anke

Nå planlegger Telegram å anke avgjørelsen. Telegrams advokat forklarer at man trenger en separat rettsavgjørelse for å blokkere meldingsklienten i Russland.

FSB argumentere i retten med at krypteringsnøkler ikke kan bli sett på som privat informasjon som er beskyttet av grunnloven.

Selskapets grunnlegger hadde følgende kommentar til avgjørelsen:

Krypteringsnøkler er ikke privat informasjon

I 2016 innførte Putin loven som gir myndighetene mulighet til å kreve krypteringsnøkler fra meldingstjenester med krypteringsfunksjoner. Dette som et antiterrortiltak.

Kilde:
Bloomberg

Annonse
Annonse