Russisk høyesterett avgjorde at FSB skal få tilgang til Telegram krypteringsnøkler.
Russisk høyesterett avgjorde at FSB skal få tilgang til Telegram krypteringsnøkler.

Annonse


Telegram tapte i russisk høyesterett

Meldingsklienten Telegram, som har blitt omfavnet for sitt fokus på personvern, tapte nylig en sak i russisk høyesterett der de ønsket å forhindre at russiske myndigheter fikk tilgang til kommunikasjon gjort gjennom deres klient.

110 000 kroner i bot

Høyesterettsdommer, Alla Nazarova, avviste Telegrams anke mot Federalnaja sluzjba bezopasnosti (FSB), som i fjor ba selskapet om å utlevere dets krypteringsnøkler. Telegram nektet og fikk deretter utstedt en bot på 800 000,- rubler, rundt regnet 110 000,- kroner.

Telegram har nå 15 dager på seg til å utlevere krypteringsnøklene til Roskomnadzor, den føderale tjenesten for overvåkning av kommunikasjon, informasjonsteknologi og massemedia.

Kommer til å anke

Nå planlegger Telegram å anke avgjørelsen. Telegrams advokat forklarer at man trenger en separat rettsavgjørelse for å blokkere meldingsklienten i Russland.

Annonse


FSB argumentere i retten med at krypteringsnøkler ikke kan bli sett på som privat informasjon som er beskyttet av grunnloven.

Selskapets grunnlegger hadde følgende kommentar til avgjørelsen:

Krypteringsnøkler er ikke privat informasjon

I 2016 innførte Putin loven som gir myndighetene mulighet til å kreve krypteringsnøkler fra meldingstjenester med krypteringsfunksjoner. Dette som et antiterrortiltak.

Kilde:
Bloomberg

Annonse