Facebook-informasjonen til 50 millioner brukere ble delt uten deres samtykke.
Facebook-informasjonen til 50 millioner brukere ble delt uten deres samtykke.

Annonse


Facebook delte informasjon om 50 millioner brukere uten deres samtykke

Bloomberg skriver at amerikanske og europeiske myndigheter ønsker svar fra Facebook etter det ble kjent at det sosiale mediet har delt informasjon om flere titalls millioner brukere.

Detaljene ble delt med Cambridge Analytice, et annonsedataselskap som bidro i president Donald Trumps valgkamp.

Mener Zuckerberg må svare for senatet

Som Bloomberg påpeker, har Facebook tidligere forklart hvordan plattformen ble brukt av russisk propaganda under 2016-valgkampen, men at Mark Zuckerberg ikke har blitt utspurt. Nå mener flere at Facebook-sjefen må forklare seg for senatet.

New York Times melder at en professor brukte Facebooks innloggingsverktøy for å få personer til å registrere seg for det han hevdet var en app for analyse av personlighet og som var utviklet for akademisk bruk. 270 000 personer gav appen tilgang til Facebook-data om dem selv og venner, noe som utsatte et nettverk med 50 millioner personer.

Annonse


Dette var lovlig i henhold til Facebooks retningslinjer, men disse ble brutt da professoren videresendte informasjonen til annonseselskapet.

Data Selfie avslører Facebook-detaljer.

Risikerer bøter

Da Facebook ble klar over dette i 2015, stengte det professorens tilgang og ba Campbridge Analytica om å bekrefte at brukerinformasjon ble slettet. Forrige uke valgte Facebook å suspendere selskapet fordi det kom frem at brukerinformasjonen ikke var slettet.

Facebook kan ha brutt personvernlover i USA da informasjonen ble delt og selskapet risikerer millionbøter hvis det blir funnet skyldig.

 

Kilder:
Bloomberg,
Washington Post

Annonse