Bruker du macOS til nett-backup bør du være klar over en feil som kan slette dataene dine, men det gjelder kun sparce bildediskfiler.
Bruker du macOS til nett-backup bør du være klar over en feil som kan slette dataene dine, men det gjelder kun sparce bildediskfiler.

Annonse


Feil kan slette filer om du tar nett-backup med Mac

APFS-filsystemet i macOS High Sierra har en alvorlig bildedisk-feil, for i visse tilfeller kan man miste data. Det er hevder utvikleren av Carbon Copy Cloner, Mike Bombich.

Farlig for dem det gjelder

Bombich fant feilen tilfeldig da han jobbet med en enkel bildedisk-fil. Slike “sparse” bildefiler brukes for å kunne lese innholdet på en bildefil i macOS, for eksempel et program. Filen “monteres” på skrivebordet, og kan åpnes.

Fordelen med et slikt filsystem er at de er fleksible og ses på av systemet som en fysisk tilkoblet disk. Dette er også grunnen til at de ofte brukes til å utføre backup og disk-kloning (derav Bombich som ekspertise).

Tar du nett-backup med Mac?

Det er viktig å poengtere at dette kun gjelder APFS sparse disk-bildefiler, og ikke ordinære APFS-filsystem som SSD-oppstartsdisken. Problemet er også ikke utbredt, da det trolig vil ramme de som tar backup på nettverks-disker.

Annonse


Problemet er at mengden ledig diskplass på et slikt APFS-filvolum ikke oppdateres korrekt når diskplassen på den fysiske enheten reduseres. Problem nummer to er at mangel på feilrapportering når skrive-henvendelser feiler til å dynamisk øke diskfilen, noe som medfører at data skrives til.. ingenting. Det er da man mister data.

Feilen er å finne i diskimages-helper som kjører som en tjeneste i macOS. Feilen er meldt Apple.

https://www.youtube.com/watch?v=k60NvrJnNOY

 

Kilde:
Carbon Copy Cloner blogg

Annonse