Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Du bør bytte batteri i din noe eldre iPhone om du syntes ytelsen er dårlig, før du handler en ny mobil. (Ill.: Apple)

GeekBench-utvikler tror Apple gjør dette for å få deg til å handle ny iPhone

Ytelsen dårlig? Ikke kjøp ny med en gang! Slik kan du spare tusenlapper.

Vi har trolig lært noe veldig viktig om iPhone sin levealder og hvordan forlenge den mye billigere enn å kjøpe en ny en. Er Apple i farlig farvann nå?

Klokker ned ytelsen for å unngå automatisk avslåing
For husker du denne ITavisen-artikkelen fra 10. desember? Vi meldte blant annet:

«Kan Apple ha klokket ned iPhone 6s etter batteriproblemene i november i fjor for å slippe å fysisk bytte dem?

Det er teorien som florerer i en Reddit-tråd, det er nemlig personer som har merket at ytelsespoengsummen fra GeekBench er mye lavere på en rekke iPhone 6s-modeller. Visstnok skal en rekke brukere ha byttet batteri og testet igjen, og da fått den korrekte poengsummen, en og flerkjerne: rundt 2300 og 4400 i stedet for 839/1377 som en person opplevde.»

Denne teorien er nå på en god del tryggere grunn, etter at utvikleren av GeekBench, John Poole, publiserte en artikkel etter å tatt en grundig titt på kombinasjonen iPhone-alder og ytelse.

Ikke redelig
Poole kommer frem til at sannsynligheten for at Apple nedjusterer ytelsen på iPhone-modeller som er brukt i flere år, er ganske stor.

Apple på sin side kan si at de allerede har forklart at forventet levealder for en iPhone-batteri er to år, men hvor mange kombinerer tanken med gammelt batteri med dårlig ytelse? Kun de som følger med på teknologi, og neppe den gjennomstilige mobil-eier som trolig i mange tilfeller går til butikken og handler ny.

Spørsmålet her er altså moralsk: er det greit at Apple gjør dette uten å formidle til eier at ytelsen er forringet, via et varsel i iOS, og dette grunnet batteriet? Apple kan jo tjene penger på å tilby bytte av batteri, men enda mer om brukeren handler en ny en.

Har du en iPhone og synes ytelsen er dårlig? Du kan laste ned CpuDasherX fra App Store for å undersøke klokkehastigheten. Den korrekte CPU-hastigheten er 1848MHz for iPhone 6s.

Grafene avslører
Problemet gjelder også iPhone 7 som er inkludert i Pooles test. Dette er i utgangspunktet litt overraskende da det fra denne modellen er en ekstra brikke for å ta seg av batteri-ytelse, men bekrefter kanskje at Apple nettopp klokker ned ytelsen om batteriet er skrøpelig slik at enheten ikke skrur seg av automatisk.

Distribusjonen av enkjerne GeekBench-poeng endres dramatisk fra og med 10.2.1. Poole konkluderer med at «problemet er utbredt og at det blir verre jo eldre mobilen og batteriene er.»

Med den første og eldste iOS-versjonen er ytelsen stabil. De påfølgende versjonene leverer helt forskjellige tall trolig fordi CPU klokkes ned grunnet batteriet.
Med den første og eldste iOS-versjonen er ytelsen stabil. De påfølgende versjonene leverer helt forskjellige tall trolig fordi CPU klokkes ned grunnet batteriet. (Ill.: John Poole)

 

Kilde:
John Poole GeekBench

Stikkord: Apple, iphone