Under et eksklusivt event i San Francisco viste Microsofts maskinvaretoppsjef Panos Panay frem de nye maskinene til utvlagt presse.
Under et eksklusivt event i San Francisco viste Microsofts maskinvaretoppsjef Panos Panay frem de nye maskinene til utvlagt presse.

Annonse


Her viser sjefen for Microsoft-maskinvare oss “Surface Book 2” – Opp til 17 timer batterilevetid

San Francisco (ITavisen:) Vi ble, som en av svært få medier internasjonalt, invitert til en helt spesiell Microsoft-seanse i San Francisco.

Oppdatert, 17:36:

Her er de norske prisene for Surface Book 2 13″.

Overrasket med Surface Book 2
Vi visste ikke helt hva Microsoft skulle vise oss, men regnet med det var snakk om “Fall Creators”-oppdateringen og VR-hodesettene.

Annonse


Joda, vi fikk den endelige “Fall Creators”-koden på en Surface Pro 4 og testet også et VR-hodesett som er støttet i nettopp den store høstoppdateringen til Windows 10, men det var selvsagt den nye maskinvaren som var mest spennende, for dette er lekre saker.

Endelig kommer oppfølgerne, men ikke til Norge
Surface Book 2 er en maskin vi har ventet på siden de første modellene ble introdusert i oktober 2015. Undertegnede likte maskinen så godt, at hadde det ikke vært for den dårlige batterilevetiden (som skal ha blitt rettet med en rekke fastvare- og Windows-oppdateringer), at dette var den ultimate bærbare maskinen.

Nå er oppfølgerne her. Ja, det stemmer: Det kommer to nye Book-maskiner. En med 13″ skjerm, og en større en med 15″ skjerm og enda høyere oppløsning.

Problemet for norske kunder er som følger: 15-tommeren lanseres kun i USA, og det er ikke kjent når den minste modellen kommer til Norge.

Den lanseres nemlig ikke her hjemme 16. november, selv om Microsoft Norge tidligere har lovt at Norge er et “Surface først”-land. Frustrerende.

På en sjarmoffensiv vi sjelden har sett maken til
Microsoft var kongene av alt innen teknologi på 90-tallet, men har, siden de bommet på mobil-revolusjonen, vært nødt til å gjøre mye mer selv for å komme seg tilbake og se ut som en seriøs utfordrer til Apple og de andre PC-produsentene.

Ikke bare ser de for lengst ut som en seriøs utfordrer med Surface-maskinene som med årene har blitt svært gode, men nå imponerer de med sjel.

Panos Panay (sjefen for Microsofts maskinvare) og toppfolkene som var med på å utvikle maskinene, var tilstede på eventet der de viste frem maskinene for første gang.

Apple og bransjen har for lengst mistet Steve Jobs, og vi skal ikke gjøre for mange personlige sammenligninger mellom personer, men Panay tar opp tråden etter Jobs på mange måter der han på en troverdig og entusiastisk måte snakket så varmt om de nye Surface-maskinene at vi der og da hadde lyst å bryte embargoen.

Artikkelen fortsetter under galleriet

Det riktige mannen for Microsoft
Panay har en gnist vi sjelden ser fra toppsjefer, mens han spradet rundt med maskinene og sendte de rundt slik at vi fikk ta på dem, som de første i verden. Det hele var lagt opp på samme måte som da de viste frem Surface Laptop.

Som alle Surface-produkter har Book 2 svært pene skjermer med høy oppløsning. Windows 10-grensesnittet har blitt kraftig raffinert de siste årene, og skinner på 10-punkts-berøringsskjermene.

Utrolig batterilevetid
Men hvordan i all verden klarte de å få til opp til 17 timer (videoavspilling som referanse) batterilevetid (opp til fem timer i nettbrett-modus uten tastatur)?

Batteriene er ikke stablet på en spesiell måte, men Windows 10 er optimalisert bedre denne gang.

Dette i kombinasjon med Intels åttende generasjon (“Coffee Lake”) CPU-er med fire kjerner, og Microsoft hevder dette er maskiner som varer hele arbeidsdagen, og vel så det. 15 tommeren leveres kun med Intel Core i7 CPU.

Om vi kan jobbe på disse i over 12 timer, vil det være mer enn godkjent, for ikke å snakke om 17 timer. Dette blir det spennende å finne ut av.

Artikkelen fortsetter under galleriet

Kun USA og de største Europeiske landene først
Vi har naturligvis ikke norske priser, da 13″ ikke har noen lanseringsdato her, men maskinene lanseres altså i USA og 10 andre land fra 16. november (de kan forhåndsbestilles 9. november) og starter fra 1499 dollar (12 000 kroner) for den rimeligste 13″-modellen med Intels syvende generasjon CPU og innebygget Intel-skjermkort.

De andre modellene har Nvidia-grafikk i tillegg, men er derfor også tykkere, mens modellen med “Intel HD Graphics 620” er flat der tastaturet bygger opp på Nvidia-modellene. Selskapet hadde dessverre ikke denne modellen å vise frem, for det er synd, da den er en god del slankere.

Vi håper på å skaffe test-enheter så fort det lar seg gjøre.

“Mixed Reality”
Ikke la deg lure av hva Microsoft sier. Mixed Reality-hodesettene per i dag har ingenting med AR å gjøre – dette er tradisjonelle VR-hodesett som popularisert av Rift og Vive, men oppgradert.

Vi testet et av hodesettene under eventet og kan konkludere med tre ting: Grafikken er bedre fordi man ikke ser så mange prikker som tidligere (som på Rift og Vive), de er lettere på hodet og det er flott å slippe sensorer på bordet eller skrudd fast i taket.

Dette fordi sensorene er å finne på selve bevegeleses-kontrolleren og hodesettet. Om disse to ikke skulle se bevegelsene dine, for eksempel at armen er for langt bak ryggen din, gjøres det en dataanalyse der bevegelsen beregnes i stedet.

Innstillingene, blant annet avstanden mellom øynene dine, endres ikke på alle hodesett til Windows 10, men i programvareinnstillingene. Det er kjekt.

Vi fikk ikke testet noen “killer-app” til hodesettet, kun små demoer som vi er vant med når det gjelder VR. Vi venter fremdeles på VR-tittelen som skal blåse oss av banen, men det er fint at Microsoft endelig er på banen med VR fra en rekke produsenter som fungerer sømløst mot Windows 10.

Dette sier Microsoft
“Vi introduserer Surface Book 2, den kraftigste Surface noen sinne. Den er designet for å levere den ultimate ytelsen og allsidigheten uten kompromiss, med de nyeste Intel Dual-Core eller Quad-Core-CPU-ene, Nvidia GeForce GPU-er og opptil 17 timers batterilevetid.

Surface Book 2 er nå tilgjengelig i 13,5-tommers og nye 15-tommers modeller, og har fem ganger mer grafikkytelse enn originalen, og dobbelt så kraftig som MacBook Pro.

Med et imponerende PixelSense Display gir Surface Book 2 deg ytelsen til en bærbar PC, allsidigheten til et nettbrett og friheten et bærbart studio gir, alt i en vakker og stilig enhet.

Flytt sømløst mellom profesjonelle programmer fra firmaer som Adobe, Autodesk, Dassault og Unity, spill populære PC-spill eller fordyp deg i Windows Mixed Reality.

Hver detalj i den ikoniske Surface Book-designen har blitt raffinert, fra “Dynamic Fulcrum Hinge” for en mer stabil berøringsopplevelse, til det forbedrede, bakbelagte tastaturet og fleksibiliteten til både USB Type-A og USB Type-C porter.”

Surface Book 2-spesifikasjoner

Vi har testet de to nye maskinene som dessverre ikke kommer til Norge med det første.
Vi har testet de to nye maskinene som dessverre ikke kommer til Norge med det første. (Ill.: Microsoft)
Batteri og annen info.
Batteri og annen info. (Ill.: Microsoft)

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse