Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Når du tukler med denne innstillingen for punktoppløsningen i Windows 10, kan apper bli uskarpe - men det er litt bedre i siste versjon. (Ill.: Skjermdump/ITavisen)

Siste insider-versjon av Windows 10 fikser uskarpe apper

Og mange andre nyheter.

Windows har nettopp sluppet en ny Insider-versjon av Windows 10, versjon 16237, som skulle være tilgjengelig for Fast ring-brukere.

For de som foretrekker et mer stabilt system, er det likevel verd å holde et øye på Insider-versjonene så man vet hva som kommer i Fall Creators Update til høsten, og det begynner å bli en hel del nyheter på vei.

Fikser uskarpe apper
Denne versjonen bringer blant annet en etterlengtet fiks for det som skjer når du «endrer størrelsen på tekst, apper og andre elementer,» som det heter i Windows.

Når du endrer på punktskaleringen i Windows blir nemlig appene, og spesielt eldre apper, uskarpe, ettersom de fortsetter å bruke den gamle punktskaleringen.

Dette kan skje automatisk når du kobler til en ekstern skjerme eller dokker en bærbar enhet, og kan derfor være spesielt plagsomt.

Tidligere måtte man lukke alle apper og logge av og på igjen for å oppdatere appene med den nye DPI-innstillingen, men nå er dette litt bedre.

Ikke perfekt enda
I denne versjonen trenger du nemlig bare å lukke appene og starte dem igjen for å oppdatere dem slik at de blir skarpe igjen.

Det vil fortsatt si at at det ikke er perferkt, og det virker ikke med alle apper. Apper som for eksempel blir uskarpe på sekundærskjermer blir ikke hjulpet av den nye funksjonenen, men det er litt mindre smertefult enn å måtte lukke alt og logge på på nytt.

Edge og emojier
Andre nyheter i den siste versjonen er at Edge nå kan lese høyt fra websider og PDF-filer, men vi går ut fra at dette bare fungerer på engelsk enn så lenge.

Det har også blitt mulig å bruke emojier i emoji-panelet ved å skrive inn nøkkelord, og emojier har blitt søkbare.

Hvis du holder musen over en emoji skal du også få en forklarende tekst som forteller om hva den forestiller, som kan være kjekt for å navigere massevis av forskjellige emojier.

Ytelsespanel for grafikkort
I Oppgavebehandling har det dessuten dukket opp noe som mange måtte bruke tredjeparts apper som GPU-Z for å få til: Det har kommet en side for grafikkort under Ytelse-fanen.

Her kan du se belastningen på grafikkortet og hvor mye minne som er bruk.

Du kan se hele listen med oppdateringer og fikser på Windows-bloggen.

Kilder
Blogs.windows.com

Stikkord: windows10