Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Shared Source Initiative-filer med maskinvaredrivere til Windows 10 har lekket ut, bekrefter Microsoft. (Ill.: Microsoft)

Microsoft bekrefter lekkasje av kildekode fra Windows 10

Deler av kildekoden ute.

På fredag kunne vi rapportere om en massiv datadump fra Microsofts interne systemer.

Inneholdt maskinvaredrivere
Lekkasjen, fra nettforumet Beta Archive, inneholdt blant annet interne Windows 10-versjoner for testing og ikke minst Shared Source-filene fra Microsoft.

Disse inneholder kildekoden til maskinvaredrivere for USB, PnP, lagring, Wifi og ARM-prosessorer – og kan potensielt gjøre alle disse funksjonene sårbare hvis de faller i feil hender på leting etter hull i koden.

Bekrefter lekkasjen
Nå bekrefter Microsoft selv for første gang at lekkasjen har forekommet

– Vår gjennomgang bekrefter at disse filene faktisk er en del av kildekoden fra Shared Source Initiative som brukes av OEMer og partnere, sier en talsmann fra Microsoft til The Verge.

Lekkasjen på fredag var en del av en datadump på 32 terabyte, og inneholdt også en del eldre, uutgitte Windows-versjoner som har vært brukt til intern testing.

Kan ha vært tilgjengelig i årevis
Mesteparten av koden på Beta Archive skal ha vært tilgjengelig i månedvis, eller kanskje til og med årevis, skriver The Verge.

Lekkasjen av kildekoden skal derimot ikke være så dramatisk, ettersom denne kildekoden allerede deles med partnere, bedrifter, myndigheter og andre kunder som lisensierer den under Microsofts Shared Source Initiative, men i hendene på hackere på jakt etter sårbarheter kan historien fort bli en annen.

De lekkede filene skal imdilertid også inneholde Windows 10 Mobile Adaption Kit, enkelte versjoner av Windows 10 Creators Update og en del ARM-baserte versjoner av Windows 10.

Shared Source Initiative-filene skal nå være fjernet fra Beta Archive, og er ikke lenger tilgjengelig fra denne kilden.

Les mer: Erkjenner Microsoft-lekkasje – slettet innholdet

Kilde
The Verge

Stikkord: personvern, sikkerhet, windows10