Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Apples prispåslag for andre modeller i Apple Store er på 80 prosent for enkelte komponenter. Det betyr store penger for iMac Pro. (Ill.: Apple)

Gjetter du hvor mye du må ut med for den beste iMac Pro-modellen?

Tar seg godt betalt for oppgraderinger.

Mange ble lettet over at Apple endelig lanserte en skikkelig maskin for det profesjonelle markedet med iMac Pro, men en fullt oppgradert maskin kan koste mer enn bare én skjorte.

Fra basemodell til oppgradering
Prisen for basismodellen av maskinen er allerede annonsert, og tikker inn på 4 999 dollar i USA, som direkte konvertert til norske kroner blir 42 500 kroner.

Skal maskinen oppgraderes til toppspesifikasjoner må man imidlertid ta i betraktning Apples prisøkning for komponentene de selger, skriver Zdnet i en prisoversikt de har laget for oppgradering av maskinen.

Store prisutslag
Her har de kommet fram til at Apple legger på opp til 80 prosent på prisen for komponentene når man skal oppgradere andre modeller i Apple Store, og de har brukt dette prispåslaget for å regne ut prisene som apple kan ta for oppgraderingen av iMac Pro.

Når komponentene som de har funnet i andre, vanlige nettbutikker, er så dyre som de er, fører det til store prisutslag når maskinen skal oppgraderes til det maskimale.

Her er hvordan de kom frem til prisene:

Dette kan oppgraderes
Basismodellen har en åttekjernet prosessor, og kan oppgraderes til til en 18-kjernet en.

Minnet i basismodellen er på 32 GB, g dette kan oppgraderes til 128 GB.

Grafikkortet kan også oppgraderes fra 8 GB RAM til 16 GB RAM.

iMac Pro begynner også med 1 terabyte flashlagring, men også dette kan oppgraderes til 4 TB.

Alle de andre komponentene forblir de samme ved en oppgradering.

Dette koster det etter Apples prispåslag
For å oppgradere prosessoren til 18 kjerner har Zdnet valgt Intels Xeon E5-2697 v4, som har en anbefalt utsalgspris på 2 702 dollar (ca 23 000 kroner) – men de har regnet ut at Apple legger en prisøkning for prosessorer på andre modeller på nesten 75 prosent.

Etter «Apple-skatten» vil prosessoren dermed komme opp i en pris på 3 987 dollar (ca 34 000 kroner).

Det samme skjer når de ta for seg minnet. Her regner de seg frem til Apple legger til en prisøkning på 80 prosent, som setter prisen på 128 GB ECC-minne til 2 691 dollar (ca 24 500 kroner).

Dyre komponenter blir dyrere
Når det kommer til grafikkortminnet, er det vanskeligere å regne ut, men de har tatt for seg forskjellem mellom en 6 GB Titan Black og en med 12 GB, som er 1 136 dollar (ca 9 500 kroner), som med 80 prosents prispåslag fra Apple blir til 2 044 dollar (ca 17 300 kroner).

Når det kommer til å oppgradere flashlagringen, har de funnet frem til at komponentkostnaden på 4 TB er på 2 880 dollar (ca 17 000 kroner), men at Apple tar seg et prispåslag på andre modeller på 80 prosent også her.

Dermed har de kommet frem til at Apple sannsynligvis vil selge 4 TB-oppgraderingen for 3 603 dollar (ca 30 500 kroner).

Dette blir totalprisen
Dermed får de dette regnskapet for oppgraderingen til toppmodellen:

Basemodell: 42 500 kroner
18-kjernet-prosessor: 34 000 kroner
128 GB RAM: 24 500 kroner
16 GB grafikkminne: 17 300 kroner
4 TB flashlagring: 30 500 kroner

Hele den oppgraderte modellen vil dermed koste 148 800 kroner

Zdnet sier de kom frem til tallene for oppgraderingspriser fra Apples andre modeller, ved å sammenligne komponentprisene i vanlige nettbutikker med det Apple selger dem for når du oppgraderer andre Macer i nettbutikken deres.

Store prosenter blir store penger
Prispåslaget som Apple tar blir dermed 75 prosent for prosessorer (som blir veldig mye når komponenten er høyt priset i utgangspunktet), 80 prosent for minneoppgraderinger, og 80 prosent for flash-oppgraderinger.

Det er selvfølgelig ikke sikkert at Apple vil følge den samme modellen når de skal selge oppgraderinger for iMac Pro, spesielt siden prosentpåslaget blir veldig mye penger når komponentene i utgangspunktet er dyre.

Kilder
Zdnet
9to5Mac

Stikkord: Apple, imac, Maskinvare