Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Teknologien finnes allerede, mener Boeing, som planlegger å teste pilotløse fly allerede neste år. (Ill.: Boeing)

Boeing planlegger pilotløse fly – skal testfly i 2018

Gir ny mening til “Autopilot.”

Boeing ser til en fremtid der flyene deres kan fly av seg selv – uten piloter – og planlegger å teste ut teknologien allerede neste år.

Allerede nokså autonome
Dagens fly kan allerede lette, fly og lande via autopiloten, og antallet piloter om bord har gått ned fra tre til to på langturer de siste tiårene, skriver Reuters.

Dermed er de kanskje ikke så langt unna rent teknologisk allerede.

Teknologien finnes allerede
Teknologien finnes dessuten i selvflyvende droner som er tilgjengelig for mindre enn 10 000 kroner, mener Mike Sinnett, som er Boeings visepresident for produktutvikling.

– De grunnleggende byggeblokkene for teknologien er klart til stede, sier han til Reuters.

Skal teste til sommeren
Sinnett, som selv er pilot, planlegger å teste teknologien i en flysimulator allerede til sommeren, og ønsker å “fly et fly neste år som har kunstig intelligens og tar de samme beslutningene som en pilot tar.”

Blant de som støtter ideen er blant annet flyselskapene, som ser for seg et behov for 1,5 millioner piloter over de neste tyve årene etter hvert som etterspørselen for flyreiser øker.

Store krav til flyene
Et fly med en kunstig intelligens må derimot gjøre med enn å lande, fly og ta av – det må også kunne ta vanskelige beslutninger i krisesituasjoner.

Det må være en like god pilot som kaptein Chesley Sullenberger, som traff en flokk med gjess etter at han tok av fra New York i 2009, og klarte å lande flyet sitt helt perfekt i Hudson-elven.

– Hvis vi ikke kan gjøre det, kan vi ikke gå dit, sier Sinnett om de kommende flyene.

Kilde
Reuters

Stikkord: Boeing, luftfart