Hopp til navigasjon Hopp til innhold
PCI Express dobler båndbredden for hver generasjon, og dette blir videreført i PCI Express 5.0. (Ill.: AMD)

Så mye raskere blir PCI Express 5.0

Skal være klar i 2020.

Dagens datamaskiner bruker PCI Express 3.0 for å koble til en rekke komponenter, som grafikkort og lagringsenheter – og nå er planene for de neste generasjonene klare.

Versjon 4.0 kommer først
PCI Express 4.0 er like om hjørnet, og har nettop kommet til versjon 0.9. Den nye standarden vil gi dobbelt så mye båndbredde per kanal, og øker denne til 2 GB i sekundet fra dagens 1 GB/s.

Femte generasjon PCI Express vil derimot doble denne båndbredden enda en gang til 4 GB i sekundet.

128 GB i sekundet
Det vil si at overføringskapasiteten over 16 kanaler kan komme opp i 128 GB/s.

PCI Express 5.0 skal bygge videre på arbeidet som til nå er gjort med versjon fire, og den skal være bakoverkompatibel med tidligere versjoner – i hvert fall på et teknisk nivå.

Sweclockers spekulerer imidlertid i om kobberkontaktene som brukes i dagens PCI Express-tilkoblinger er gode nok for såpass høye hastigheter, eller om det kan komme nye kontakter.

Dobler båndbredden i hver versjon
PCI Express har doblet båndbredden i hver generasjon, fra 250 MB/s i versjon 1 til 500 MB/s i versjon 2 frem til 1 GB/s i versjonen vi bruker i dag.

PCI Express 4.0 skal bli klar i løpet av året, men forventes ikke nye produkter før i 2019.

Hvis du venter på versjon 5.0 må du beregne enda litt tid. Standarden kan bli klar i 2020 – og så tar det enda litt tid før den veien til produkter i forbrukernes hender.

Kilde
Sweclockers

Stikkord: Maskinvare