Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Oslo-politiet etterforsker Uber. (Ill.: Jon Worth/Flickr)

VG: Politiet etterforsker Uber

– Det er svært prisverdig at politiet følger opp vår anmeldelse av selskapet Uber, sier Øystein Trevland i Norges Taxiforbund.

VG melder at Uber er under etterforskning fra Oslo politidistrikt på flere lover og som gjelder både selskapene og sjåførene.

Bekrefter etterforskning
– Jeg kan bekrefte at vi etterforsker mulig brudd på blant yrkestransport–lovgivningen og moms- og skattelovgivningen, både når det gjelder enkeltsjåfører og de ulike selskapene i Uber-systemet, sier Rune Skjold, seksjonsleder ved Finans- og miljøkrimseksjonen, til VG.

Han bekrefter at etterforskningen skjer i kjølvannet av anmeldelsen som Norges Taxiforbund leverte i fjor vinter.

– Ja, vi iverksatte undersøkelser etter den anmeldelsen, og har etterforsket gjennom vinteren og våren, og vil fortsette med det i tiden fremover. Flere avhør planlegges i nær fremtid, sier han til VG:

Kort kommentar fra Uber
Uber sier til VG at de ikke har kjennskap til etterforskningen fra Oslo politidistrikt:

– Vi har ingen kjennskap til etterforskningen som Oslo politidistrikt skal ha igangsatt. Vil vil selvsagt samarbeide med politiet, hvis de ønsker det, sier kommunikasjonssjef Bodil Sidén, til avisen.

Glad leder i Norges Taxiforbund
Øystein Trevland, styreleder i Norges Taxiforbund, sier det er prisverdig av Oslo-politiet.

– Det er svært prisverdig at politiet følger opp vår anmeldelse av selskapet Uber, som vi mener i tre år har organisert kriminell virksomhet i Norge, Trevland til VG. Han legger til:

– Samtidig har vi siden 2014 vært kritiske til at det politiske miljøet i Norge ikke har tatt kraftig avstand fra ulovlige Uber. I Sverige ble Uber tvunget til å stenge sin pirattaxi-virksomhet etter et høyst legitimt og sterkt politisk press. Vi forventer nå at regjeringen tar et kraftig oppgjør med ulovlige Uber og setter skapet på plass, sier Trevland.

ITavisens redaktør Trond Bie mener det lukter råttent i den norske taxinæringen.

Følgende selskaper er anmeldt:

Uber Norway AS. Dette er et lite driftselskap for Uber-konsernets administrative virksomhet i Norge, og det er ikke direkte engasjert i pengestrømmen fra den ulovlige drosjevirksomhet. Omsetning i 2015 var 5,7 millioner kroner.

Uber B.V. Ubers hovedkontor i Nederland. Dit går drosjeinntekter fra hele verden, som igjen videresender sjåførens andel til sjåførene.

Uber International C.V. Dette er Ubers skatteparadisselskap registret på Bermuda. Opp mot 19 prosent av Ubersystemets omsetning ender der.

Uber Technologies. California-selskap som utvikler, markedsfører og drifter mobilappen Uber som formidler de ulovlige kjøreoppdragene.

 

Kilde:
VG

Stikkord: Bil, samferdsel, uber