Norges Taxiforbund fortsetter sin krig mot Uber.
Norges Taxiforbund fortsetter sin krig mot Uber.

Annonse


Norges Taxiforbund anmelder Uber for kriminell virksomhet

Først leverte de en liste med Uber-sjåfører til politiet – nå anmelder Norges Taxiforbund selskapet også.

– Piratdrosjer
De hevder at «Uber organiserer opp mot 1000 piratdrosjer som frakter personer uten lovpålagt tillatelse fra norske myndigheter. Det er grunn til å tro at Uber medvirker og tilrettelegger for kriminell virksomhet, og vi håper politiet kan etterforske dette», forklarer styreleder Øystein Trevland i Norges Taxiforbund i en pressemelding.

– Nødt til å anmelde dem
«Vi var nødt til å også anmelde selskapet Uber. Dette er et internasjonalt Bermuda-milliardkonsern som også grovt utnytter privatpersoner som lokkes til å kjøre pirattaxi for ”luselønn” og høy risiko», melder Øystein Trevland i Norges Taxiforbund.

Forbundet hevder Uber skal ha dekket «alle økonomiske utlegg på vegne av sjåførene. Videre skal Uber på egen regning ha erstattet avskiltet bil med leiebil, slik at sjåføren kan fortsette å kjøre pirattaxi.»

Annonse


Følgende selskaper er anmeldt (fra pressemeldingen):

Uber Norway AS. Dette er et lite driftselskap for Uber-konsernets administrative virksomhet i Norge, og det er ikke direkte engasjert i pengestrømmen fra den ulovlige drosjevirksomhet. Omsetning i 2015 var 5,7 millioner kroner.

Uber B.V. Ubers hovedkontor i Nederland. Dit går drosjeinntekter fra hele verden, som igjen videresender sjåførens andel til sjåførene.

Uber International C.V. Dette er Ubers skatteparadisselskap registret på Bermuda. Opp mot 19 prosent av Ubersystemets omsetning ender der.

Uber Technologies. California-selskap som utvikler, markedsfører og drifter mobilappen Uber som formidler de ulovlige kjøreoppdragene.

Alvorlig
Taxiforbundet mener det bare er tull at Uber er til for sjåførene:

Trevland: «Vi ser nå at stadig flere har forstått at et konsern som er like mye verdt som Statoil, ikke har noe med delingsøkonomi å gjøre. Dette er et internasjonalt milliardkonsern på lik linje med alle andre slike verdensomspennende virksomheter».

Dette sier Uber
Som vi meldte tidligere denne uken:

Uber i Norge mener at tjenesten er helt lovlig i Norge og norgessjef Carl Edvard Endresen stiller spørsmål ved metodene som taxiforbundet har benyttet seg.

– Det er vanskelig å kommentere direkte på dette uten å ha mer detaljer om hva Taxiforbundet mener å ha avdekket her. Vi stiller spørsmål ved metoden som er brukt for å grave opp personlig informasjon og regelrett jakte på partnersjåfører kun fordi de har benyttet uberPOP tjenesten til å tilby andre en trygg, rimelig og enkel måte å komme seg rundt i Oslo på, sier Endresen til Nettavisen, og legger til:

– Vi mener som før, at uberPOP opererer innenfor den norske lovgivningen per i dag, og at det må skilles mellom transportdeling og tradisjonelle taxitjenester. Det er slik vi forstår det ingen endelige rettsavgjørelser som endrer det perspektivet.

 

Kilde:
Norges Taxiforbund pressemelding

Annonse