Du trenger ikke matte

Verden er ikke svart/hvitt, og litt mer enn 50 gråtoner. Det har vært økende fokus på yrker med mykere verdier. Og det er bra. Men må det være enten/eller? I disse “fake news”-tider blir vitenskap og realfag ofte tilsidesatt og undervurdert.

Det selges nok kaffe
Det kan synes som man ikke trenger matte når man har alle de andre, mer meningsfylte yrkene. Altså, samfunnet trenger helsepersonell, omsorgsarbeidere og servicearbeidere. Vi trenger flere lærere, flere politifolk og folk i infrastrukturen. Det er mange viktige samfunnsfunksjoner.

Men det går faktisk an å ha for mange interiørkonsulenter, hudterapeuter og sosionomer. Trenger vi flere dogwalkers, baristaer og politikere? Hipstere som bare sitter på kafé og jobber?

Konsekvensene kan fort bli merkbare. Politiets innsats mot organisert kriminalitet og smuglervirksomhet vil stoppe opp uten systemene som ser mønstrene og sammenhengen. Butikkene ville mistet oversikten over logistikk, varelagre og gode tilbud til forbrukerne. Værmeldingene ville blitt …vel, enda dårligere. Og glem å fly, de hadde bare krasjet i hverandre.

Romfart er også oppskrytt. Hvem trenger nye satellitter og 67000 nye TV-kanaler. Og hvem i all verden trenger å dra tilbake til månen? Genforskning er for eliten, vaksiner er gift, og nyheter kan du jo bare finne på selv.

Vikings 4evr!
De klarte seg fint uten statistikk, matematikk og analyse i vikingtiden. Se på vikingene – de erobret halve verden. Og ikke akkurat væpnet med vass statistikk og skarpe kalkulatorer.

Vi skal kanskje være glade for at den offentlige debatten fremmedgjør viktigheten av realfag når det eneste de klarer å fokusere på er kjedelig statistikk?

Faktisk synes 78 prosent av alle lesere dette er dørgende kjedelig å lese om. In your face!

La oss drømme oss tilbake til bronsealderen. Gi meg en øks og en god slipestein. Gi meg en personlig våpensmed og 24t slipesteinservice. Glem Snap, sushi og Netflix. F… that shit!

Nei, men seriøst…
Hvordan skal du få tenåringen din til å interessere seg for matte? Statistikk? Det har aldri vært sexy, men det man kan gjøre med det er faktisk veldig hot. Nesten Minority Report-kult – prediktiv analyse, stordata, maskinlæring og kunstig intelligens. Som gir uante muligheter og tjenester.

For ikke å snakke om alt som ikke er funnet opp ennå. Altså, de tingene vi snakker om når vi snakker om fremtiden. Data Scientist er fortsatt morgendagens mest sexy yrke. Selv uberhippe Snapchat er i bunn og grunn laget av realfagnerds. Tenk hva dagens unge kan finne på i morgen?

Utdanningsinstitusjonene har en utfordring. Den offentlige debatten fremmedgjør viktigheten av realfag. Lettvinthet er ingen utfordring. Matte og statistikk er ikke for alle, men undergraver vi viktigheten av realfag undergraver vi også vår egen fremtid.