Jimmy Wales mener mediene ikke klarer å videreformidle hva som skjer i verden på en troverdig måte, men mener han har en løsning.
Jimmy Wales mener mediene ikke klarer å videreformidle hva som skjer i verden på en troverdig måte, men mener han har en løsning.

Dette er Wikitribune – avisen til Wikipedia-grunnleggeren

Jimmy Wales er grunnleggeren av Wikipedia – nå har han lansert sin første avis: «Wikitribune – Evidence-based journalism».

Uten reklame
Avisen er gratis og annonsefri, og skal bestå av journalister og spesialister innen sitt felt som skal sørge for at artiklene som skrives er faktabasert og ikke vridd på etter journalistens eller redaksjonens subjektive meninger.

«Artiklene skrives og faktasjekkes av profesjonelle journalister og medlemmer i samfunnet som jobber side ved side, og ikke støttet primært av annonsører, men av lesere som bryr seg nok om god journalistikk til å bli månedelige støttespillere», heter det på avisens nettside som for tiden søker 10 journalister og som har 29 dager nedtelling på forsiden.

– Nyhetene er ødelagt
«Nyheter fungerer ikke lenger, men vi kan fikse det. Ved å bringe ekte samfunnskontroll til våre nyheter med full tilgang til alle skaper vi et levende verktøy som sørger for å presentere korrekt informasjon med ekte bevis, så du kan føle deg sikker på at du kan gjøre opp din egen mening,» forklarer avisen.

Slik det skal fungere er at de temaene som er av interesse og som får støtte sender de profesjonelle journalistene på oppdrag i nærområdet for å få nyheter de bryr seg om. Støttespillere vil altså kunne ønske seg tematikk.

Det er allerede nå mulig å støtte avisen ved å gi et frivillig beløp hver måned

 

 

«Fakta kan presentert med subjektive meninger, tatt ut av kontekst, og i det siste: rett og slett bare diktet opp. Ved å støtte Wikitribune sørger du for at journalistene våre kun skriver artikler basert på fakta de kan verifisere, og du vil kunne se kildene. På den måten kan du gjøre opp din egen mening», forklarer Wikitribune.
«Fakta kan presentert med subjektive meninger, tatt ut av kontekst, og i det siste: rett og slett bare diktet opp. Ved å støtte Wikitribune sørger du for at journalistene våre kun skriver artikler basert på fakta de kan verifisere, og du vil kunne se kildene. På den måten kan du gjøre opp din egen mening», forklarer Wikitribune. (Ill.: Wikitribune)
Wikipedia-konseptet blir avis.
Wikipedia-konseptet blir avis. (Ill.: Wikitribune)

 

Kilde:
TechCrunch