Vi tok med Xperia XZs på fotballkamp.
Vi tok med Xperia XZs på fotballkamp.

Annonse


Sniktitt: Så tøft er det med 960 bilder i sekundet på Xperia XZs

Under Mobile World Congress i februar viste Sony frem de to smarttelefonene Xperia XZs og XZ Premium.

Sony Xperia XZs
Førstnevnte er oppfølgeren til fjorårets Xperia XZ med litt mer minne, Android 7 og et mye heftigere kamera – i hvert fall på videofronten.

Prisen er også litt mer hyggelig enn Premium-utgaven som lanseres senere i år, 5290 kroner mot 7490 kroner (veiledende pris). Mens vi venter på at XZ Premium skal komme inn til test kjører vi en liten fotosniktitt på XZs.

Spesifikasjoner:

Annonse


  • Operativsystem: Android 7.1.
  • Skjerm: 5,2 tommer IPS LCD, 1920 x 1080 piksler.
  • Brikkesett: Snapdragon 820.
  • Lagring og minne: 32/64 GB og 4 GB.
  • Hovedkamera: 19 megapiksler, f/2.0, 4K ved 30fps, 720p ved 960fps, HDR.
  • Frontkamera: 13 megapiksler.
  • Batteri: 2900 mAh.

Supersakte film
Den definitivt største nyheten med Sony Xperia XZs og Premium er det oppdaterte kameraet med supersakte film. Her kan man ta korte opptak med hele 960 bilder per sekund. Smått imponerende for en smarttelefon. Merk at oppløsningen maksimalt 720p ved den høye bildefrekvensen.

Sony har gjort dette mulig ved å plassere en dedikert lagringsenhet i kamerasensor som mellomlagrer klippet.

Mellomlagringen har kun plass til 0,2 sekunder med filming, noe som kan virke lite, men spilt av blir dette til seks sekunder. Et av ankepunktene at klippene man tar opp er så korte, er at man ikke riktig ved når man skal trykke slik at man ofte trykker før den viktige hendelsen skjer. Det kan du se eksempler på i videoklippet under.

På fotballkamp med Xperia XZs
I stedet for å gå rundt i byen å ta bilder slik vi vanligvis gjør når vi tester en ny smarttelefon – Drammen er en særdeles vakker by og det er mye fint å avbilde her – valgte vi i forbindelse med denne sniktitten å gjøre noe annet.

Undertegnede fikset fotopass til Marienlyst stadion og med et så var jeg sportsfotograf i to ganger 45 minutter i kampen mellom Strømsgodset og Haugesund.

En liten anekdote: Jeg husker jeg hadde en foreleser en gang i tiden som mente at MoJo, eller «Mobile Journalism», var fremtiden. Det er vanskelig å spå fremtiden, men et mobilkamera er langt fra godt nok til å dekke slike arrangementer, mener nå jeg. Her gjenstår det arbeid med lukkertid, lysfølsomhet og ikke minst bedre zoom.

Uansett var dette et meget spennende eksperiment og resultatet kan du se under.

Merk. Bildene er ikke redigert annet enn litt inn-zooming og klipping, og er tatt med Sonys innebygde kameraapp i modusen fremragende auto.

PS. Vi kommer tilbake med en fullverdig mobiltest etter at Premium har meldt sin ankomst.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse