Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Creators Update gjør Windows klar for 3D - men selve visirene kommer ikke før om litt senere i år. (Ill.: Microsoft)

Dette er nyhetene i Creators Update

14 nye funksjoner du kanskje ikke visste om.

Det er tre dager igjen til Windows 10 Creators Update begynner å rulle ut til Windows Update, men det er allerede muilg å laste ned oppdateringen fra Microsoft.

Microsoft har skrytt mye om hvordan Creators Update er skreddersydd for 3D og Hololens-teknologien deres, men det er ikke mulig å kjøpe visirene deres for å få glede av dette enda. Disse skal nå komme «i løpet av 2017,» fra leverandører som Dell og HP, og vil koste rundt 3 000 kroner.

Andre nyheter er ting som Game Mode, Paint 3D, at alle enhetene er samlet på en plass – og kveldsmodus, som gir varmere farger på skjermen om kvelden.

Les videre for å få med deg de største nyhetene som kommer i Creators Update.

Game mode skal gi en ytelsesforbedring i spill. (Ill.: Skjermdump)

Game Mode
My har blitt sagt og skrevet om den nye Game Mode i Creators Update. Kort fortalt skal den kunne gi ytterligere ressurser til en aktivt spill på bekostning av prosesser i bakgrunnen. Vi har ikke fått testet hvor mye bedre spillene kjører med den nye modusen, men hvis du har få ressurser på PCen og mange apper i bakgrunnen skulle dette gi en ytterligere ytelsesforbedring i spillene dine.

Microsoft håper flere vil bruke 3D med denne oppdateringen av Paint. (Ill.: Microsoft)

Paint 3D
Som en del av satsingen på VR og 3D, har Microsoft oppdatert Paint-programmet med en egen 3D-del. Denne finner du ved å åpne Paint og velge Åpne i 3D fra menylinjen. 3D paint lar deg tegne i 3D og kan ta «flate» 2D-bilder og legge dem på 3D-former, og skal være nokså gøy å leke med. Om det blir en nyttig suksess i likhet med Paint «2D» gjenstår derimot å se.

Varmere farger på kvelden skal gjøre det enklere å sove. (Ill.: Skjermdump)

Kveldsmodus
Etter at Apple, Google og mange andre tredjepartsleverandører har gjort noe av det samme, har det kommet med en Kveldsmodus i Creators Update. Du finner den under Innstillinger > Skjerm, og funksjonen reduserer styrken av blått lys om kvelden og erstatter dette med varmere farger for å gjøre det enklere å sove. Den kan også planlegges til å følge solen og slå seg på mellom solnedgang og soloppgang, eller du kan skrive inn dine egen tidspunkter. Vår egen erfaring er at dette er svært behagelig.

Har du en bluetooth-telefon kan den brukes til å låse maskinen din. (Ill.: Skjermdump)

Dynamisk lås
Dynamisk lås lar Windows bruke Bluetooth-signalet fra en smarttelefon for å se om en person sitter aktivt foran PCen, og maskinen kan låse seg når man beveger bort fra den. Hvis du har paret telefonen din med Windows og sitter foran PCen, vil Windows fungere som normalt, men PCen vil låse seg omtrent et minutts tid eter at du forlater Bluetooth-rekkevidden.

Microsoft Edge har blitt bedre på å håndtere faner. (Ill.: Skjermdump)

Nyheter i Edge
Edge har fått en rekke nyheter, som at du kan sette til side faner til senere, uten at de tar opp ekstra systemressurser ved å holde dem åpne. Du kan også forhåndsvise faner på fanelinjen, som vist i bildet over. I tillegg blir Flash-animasjoner nå blokkert som standard, men du kan klikke på dem for at de skal starte. Dessuten har Edge nå støtte for betalingssytemet Microsoft Wallet, men dette ser det ikke ut til å være støtte for å Norge helt enda.

Nå kan du organisere ikonene i Start-menyen i mapper. (Ill.: Microsoft)

Mapper i Start-menyen
Start-menyen begynte kanskje mest som en samling med mapper, før det ble flere ikoner og den endte opp med å bare være ikoner. Nå kan du imidlertid legge disse ikonene i mapper igjen. De ligner litt på mappevisningene i smarttelefoner, og du åpner og lukker dem på samme måte.

Det er masser av alternativer i Creators Update for å administrere personvernet. (Ill.: Skjermdump)

Alternativer for personvern
I Innstillinger i Windows 10 Creators Update finnes det ikke lengre bare én innstilling for personvern, men en hel kategori med 15 undervalg der du kan gå inn og justere de forskjellige personverninnstillingene dine. Her kan du flikke på alt fra plasseringstjenester til hvilke apper som skal ha tilgang til kalenderen din og kontaktene dine.

Creators Update er klar for 3D-visirer, som skal komme i løpet av året. (Ill.: Microsoft)

Windows VR
Creators Update inneholder også Windows 10 Holographic Shell. Dette legger til støtte for augmentert virkelighet og virtuell virkelighet og lar deg styre Windows via en HoloLens-enhet. Disse skulle komme «i løpet av 2017» fra en rekke forskjellige maskinvarepartnere – fra Dell til HP – og vil koste så lite om 3 000 kroner. Merkelig nok var ingen av dem klare til Windows’ store VR-satsing i Creators Update, men de kommer antakelig snart.

Du kan sette aktivitetsperioden til 18 timer i Creators Update. (Ill.: Skjermdump)

Forbedringer i Windows Update
Windows-oppdateringene plager vettet av mange, og det er ikke spesielt hyggelig å gå fra maskinen med masse åpne programmer bare for å oppdage at maskinen har startet på nytt og oppdatert seg når man kommer tilbake. I Creators Update er det spesielt to funksjoner som hjelper med dette: Du kan stanse oppdateringer midlertidig i opp til 7 dager, og du kan sette en lengre aktivitetsperiode enn før. Aktivitetsperioden er en tidsperiode der maskinen din ikke blir automatisk oppdatert og omstartet, så du kan trygt sette denne slik at den bare omstarter midt på natten. Ellers bytter Creators Update til oppdateringer med Microsofts nye Univeral Update Platform, som gjør at selve oppdateringspakkene blir mindre og dermed raskere å laste ned.

Endelig! Alle enhetene dine på en plass. (Ill.: Skjermdump)

Alle enhetene på samme sted
I stedet for å måtte jakte ned de forskjellige enhetene dine på femten forskjellige steder (lydenheter i lyd-kontrollpanelet, for eksempel), tilbyr Creators Update én enkelt side med rask tilgang til alle enhetene. Her kan du finne skjermer, USB-adaptere, mus, tastatur og Bluetooth-enheter på samme sted. Her får Microsoft ekstra poeng for å fjerne et stadig irritasjonsmoment i Windows. Du finner oversikten i Innstillinger > Enheter.

Windows Defender får oppgradert grensesnitt i den siste Windows-versjonen. (Ill.: Skjermdump)

Windows Defender
Windows Defender har fått helt nytt grensesnitt i Creators Update, og inkluderer nå hurtig tilgang til for eksempel SmartScreen-alternativer, App- og nettleserkontroll i tillegg til virus- og trusselbeskyttelser. Her kan du nå kjøre en frakoblet skanning, som starter maskinen på nytt og skanner etter trusler. Du kan også installere en ren og oppdatert versjon av om Windows herfra, som vil installere Windows på nytt uten appene du har installert, men bevare filer og Windows-innstillinger.

Windows kan nå automatisk rydde opp på harddisken din. (Ill.: Skjermdump)

Plassbesparinger
Under Innstillinger > System > Lagring får du rask oversikt over de forskjellige diskene dine og hvor fulle de er, men det har også kommet et nytt alternativ her, nemlig Lagringssensor. Dette kan du bruke til å automatisk frigjøre plass ved å slette midlertidige filer og filer som har ligget i papirkurven i mer enn tretti dager. Du kan også frigjøre diskplass manuelt, eller flikke på innstillingene.

Det er flust med andre både små og store nyheter i Windows 10 Creators Update, og det er for eksempel en ny måte å håndtere virtuelle maskiner på her, samt at det skal være lettere å aktivere VPN-tilgang uten å åpne nettverkssenteret, og at det blir støtte for tre- og firefingret navigering på styreflaten, og mye, mye mer.

Microsoft selv ligger ikke på latsiden, og har allerede begynt å rulle ut betaversjoner av den neste, store oppdateringen, Redstone 3, til Windows Insidere.

Hva er din favorittfunksjon i Creators Update?

Les ogsåDisse kule funksjonene droppet Microsoft fra Windows 10-storoppdateringen.

Kilder
The Guardian
PCWorld

Annonse
Stikkord: Microsoft, windows10