John Goodenough og en forskergruppe har utviklet et helt nytt batteri.
John Goodenough og en forskergruppe har utviklet et helt nytt batteri.

Annonse


Litium-ion-faren har utviklet et nytt superbatteri

Den 94-årige ingeniøren John Goodenough er kanskje mest kjent som «faren av litium-ion-batteriet». Nå har han, sammen med andre forskere, utviklet et helt nytt batteri.

Kan bli en revolusjon
I det nye batteriet er flytende elektrolytter byttet ut med nyvinningen faststoff-elektrolytter av glass. I tillegg erstatter natrium litiumet. Resultatet er et batteri som skal være mye bedre enn dagens litium-ion-modeller.

Det skal kunne lades raskere, aldri eksplodere og lave temperaturer vil ikke påvirke ytelsen og levetiden slik de gjør med litium-ion-batteriene.

– Kostnader, sikkerhet, energitetthet, antall ladesykluser og livssyklus er ting som er kritiske for at batteridrevne biler skal brukes av flere. Vi føler at våre funn løser mange av problemene man finner i dagens batterier, uttaler Goodenough i pressemeldingen.

Annonse
Les også: Forskere kan ha løst et stort batteriproblem.

Fortsatt tidlig i prosessen
Forskerne har demonstrert hvordan deres nye battericeller med en energitetthet som er minst tre ganger så høy som dagens litium-ion-batterier. Flere battericeller betyr lengre rekkevidde for elbilene.

Til NRK forteller forsker Magnus Skinto Thomassen ved SINTEF at han ikke har fått studert konseptet, men at han syns det høres spennende ut.

– Hvis det lykkes, så betyr det batterier som er veldig mye bedre enn i dag, blant annet ved at man får mer energi per vekt og volumenhet, sier Thomassen til NRK:

For øyeblikket er prosjektet på et tidlig stadium og det er mye som gjenstår for superbatteriet eventuelt når produksjonsbåndet.

 

Kilder:
UT News,
NRK

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse