"Ute av kontoret"-meldingen har vært brukt i over tretti år i den virkelige verden, men IBM fikk likevel patent på dette i 2017.
"Ute av kontoret"-meldingen har vært brukt i over tretti år i den virkelige verden, men IBM fikk likevel patent på dette i 2017.

Annonse


Fikk patent på “ute av kontoret”-meldinger – i 2017

Alle som har jobbet på et kontor vet om “ute av kontoret”-meldingen, som sier fra når du er på reise eller ferie og kan gi kontaktinformasjon som for eksempel mobilnummeret ditt.

Dette har vært en del av kontor-virkeligheten i flere tiår, men det har ikke hindret det amerikanske patentkontoret i å gi IBM et patent på et “ute av kontoret-system for epost.”

“Stupid patent of the month”
Patentet ble registrert i 2010, etter at de aller fleste hadde brukt et slikt system i en generasjon allerede – og det har altså tatt patentkontoret omtrent syv år å innvilge patentet.

Electronic Frontier Foundation-advokat Daniel Nazer har uten problemer gitt dette patentet æren av å være “Stupid patent of the month” i EFF-bloggen, der han skriver om hvordan patentkontoret bare ser på tidligere patenter når de tildeler en patent – og overser bruken av slike systemer i virkeligheten.

Annonse


Brukt i mer en tretti år
Han peker også på at Microsoft snakket om et slikt system tidlig på åttitallet da de markedsførste epost-systemet MS Mail, som var forgjengeren til Exchange.

– Hvis patentkontoret hadde tatt en titt på virkeligheten, og brukt et modikum av sunn fornuft, haddde de raskt avvist IBMs påstander, skriver Daniel Nazer.

Fraksriver seg rettigheter
Etter at patentet ble dekket av Ars Technica på fredag, har de imidlertid blitt kontaktet av en talsperson fra IBM – som sier at “IBM har besluttet å dedisere dette patentet til offentligheten,” og de skal ha lagt inn beskjed om dette på patentkontoret.

IBM vil med andre ord ikke håndheve det nye patentet sitt, og har fraskrevet seg alle rettigheter.

Kilder:
EFF
Ars Technica

Annonse