I Storbritannia forsvinner piratlenkene fra Bing og Google.
I Storbritannia forsvinner piratlenkene fra Bing og Google.

Annonse


Snart forsvinner piratsidene fra Google

The Guardian melder i dag at søketjenestene Google og Bing har skrevet under på frivillige etiske retningslinjer for å hindre internettbrukere i å besøke nettsider med innhold som krenker opphavsretten.

Storbritannia først
Enn så lenge gjelder disse etiske retningslinjene kun i Storbritannia og skal være med på å fremskynde arbeidet med å fjerne piratsider fra de store søkemotorene.

For brukernes del innebærer endringen at de vil trolig blir presentert for nettsider som har lisens til å vise det aktuelle innholdet, i stedet for at de lander på en «usikker piratside». Planen er at reglene skal gjelde fra sommeren av.

Det er ikke bare musikk og filmer som rammes, men også lenking til ulovlig strømming av sportsarrangementer på nett.

Annonse


Les også: EU river ned de digitale grensene – neste år kan du ta med deg Netflix på ferie.

– Det handler om å beskytte brukerne
Bak de nye etiske retningslinjene står britiske myndigheter for intellektuell eiendom og det britiske kulturdepartementet med støtte fra tilsynsmyndigheten Ofcom. Rettighetsorganisasjoner ønsker endringene velkommen.

– Vi vil sørge for at resultatene hos de største søkemotorene er ekte. Det handler om å beskytte personer som bruker Internett, men også å beskytte dem som skaper innholdet, uttaler Eddy Leviten, generaldirektør i Alliance for intellectuall property, The Guardian.

Organisasjonen er den britiske ekvivalenten av Rettighetsalliansen.

– De etiske retningslinjene er ikke en magisk løsning, men det betyr at ulovlige sider kan tas bort fra søkeresultatene og at tilhenger som søker etter musikk i større grad kan vinne en lovlig side, sier Geoff Taylor, representant for den britiske musikkindustrien, til The Guardian

 

Kilde:
The Guardian