Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Det er lov å se ut av vinduet, dagdrømme og ta tunge gode pust, uten mobilen i hånda. (Ill.: ITavisen)
BLOGG

Kjenner du deg igjen i dette når du er den eneste uten mobilen i hånda?

Det vil komme en tid når det ikke er kult å bruke mobilen hele tiden.

Dette er satire i form av en uformell petit – et skråblikk om et teknologisk tema. Påstander kan være overdrevet for humoristisk effekt.

Er det ikke lov å slappe av uten skjerm?
Jeg satt på toget og la merke til at folk innimellom kikket opp fra dingsene sine og så på meg. Ikke tilforlatelig, eller beundrende eller noe. Men skeptiske og kritiske. Hva var det? Hadde jeg glemt å gre meg i dag? Hadde jeg noe på kinnet? Hadde jeg glemt bukser? Hva var det da? Så skjønte jeg det.

Jeg var den eneste som ikke satt med en dings.

Jeg gjorde ingen ting, og det var jeg som skilte meg ut. Alle de andre gjorde jo i grunnen ikke så mye de heller, der de satt i sine sosiale strømmer og var usosiale hver for seg. Men de satt i det minste og gjorde ingenting med en dings. At jeg våget! Hva var min agenda liksom? På en måte skjønte jeg dem. Trodde jeg at jeg var bedre enn dem? Fordi jeg ikke trengte en dings?

Satt jeg kanskje og vurderte dem? Dømte dem ad ignorantiam? Det folk flest ikke tenker på er at de fleste ikke bryr seg en døyt om andre enn seg selv. Ingen følger med på deg. Så lenge du gjør som alle andre. Ingen bryr seg, rett og slett.

Men jeg tenker mitt om de jeg observerer, oppslukt av dingsene sine. Ikke bare på toget, men i gatene. Folk vandrer rundt mens de ser ned i skjermene sine. De subber, dilter, ikke spesielt målrettet. Alt er på halv fart.
En langfingret og rask lommetyv ville enkelt kunne nappe til seg et titalls iPhones på sekunder. Men skurkene er forhåpentlig like oppslukt av sine skjermer. Spør de som kjører bil i tettbygde strøk: Synes du folk subber rundt mer nå enn før, uten å følge med på trafikkbildet?

Ledende spørsmål, og kanskje blir det ikke et trafikkproblem før folk blir påkjørt? Fordi sjåførene også sjekket «face»? Dersom folk har selvinnsikt nok til å erkjenne denne masseavhengigheten må jeg si de skjuler den godt. Ja, jeg bruker også mobil og skjerm. Det er en del av jobben. Da er det desto viktigere å være mer bevisst på skjermbruken resten av tiden.

Legge vekk mobilen, være tilstede med de som er tilstede. Med barna. På kafé. Faktisk prate med de du sitter rundt bordet sammen med. Komme deg ut på tur. Ut i naturen. Istedenfor å bli uglesett på toget vil jeg heller bli uglesett ute i skogen, og tenke på at dette er nye teknologiske trender og en læringskurve for folket. Pendelen vil svinge.

Thomas Brevik

Betraktninger og skråblikk på teknologi, sett fra en forbrukers ståsted.

Er ikke teknonerd, men synes skjæringspunktet mellom menneske og teknologi er fascinerende – hvordan det kan forenkle, bidra til noe positivt, gjøre oss bedre.

Thomas C A Brevik (46) skriver og fotograferer, og har jobbet med tekst og kommunikasjon i 20 år.

Meninger og ytringer som kommer frem i bloggen er ikke nødvendigvis representativt for ITavisen.no sitt syn. Ønsker du å blogge på ITavisen.no? Kontakt redaksjonen: [email protected].

Stikkord: blogg, livsstil, skråblikk