ITavisen-blogger Thomas Lien kan melde at Ultra er merkbart kjappere og at 4K-bildet er krystallklart selv om det skorter på innhold.
ITavisen-blogger Thomas Lien kan melde at Ultra er merkbart kjappere og at 4K-bildet er krystallklart selv om det skorter på innhold.

Annonse


Dette mener han om Chromecast Ultra

Jeg har vært heldig og allerede fått nye Chromecast i posten, den kjappe som kalles Ultra.

Liker du det du leser?

Støtt dingse-ekspert og ITavisen-blogger Thomas Lien ved å gi en valgfri engangsdonasjon (beløpet går til forfatteren, ikke ITavisen):

Du kan støtte ham med Vipps. Søk opp nummer: 920 17 122 i Vipps-appen.

Annonse


Endelig ny 4K-strømmedongel
Som eier av en 4K TV så viste dette seg å være en fin dings å få i hus. Den nyeste versjonen støtter nettopp 4K, et format som ikke helt har fått fotfeste, men som er på full fart inn i markedet.

Designet er helt likt den forrige generasjonen, bortsett fra at denne kan man bare få i svart.

Men noe nytt er at det nå er det er mulig med kablet internetttilkobling. En godt designvalg gjør at man koble ethernetkabelen inn i en inngang på strømstøpselet – da slipper man en ekstra kabel og får en virkelig kjapp opplevelse, men det mest aktuelle for de aller fleste er selvsagt å koble seg til det trådløse nettet.

Ultra støtter ethernet-tilkobling.Ultra støtter ethernet-tilkobling.
Ultra støtter ethernet-tilkobling. (Ill.: Google)

Den nye Google Home-appen
Nå er det Google Home-appen som gjelder. Den kan brukes til å koble seg opp mot Chromecasten. Google Home er en videreføring av Googles cast-app.

Appen anbefaler med en gang å koble Ultra opp mot 5GHz-nettet kontra mitt 2,4 gHz-nett hvis jeg vil ha glede av kjappere strømming, men kjappere enn kablet nett blir det uansett ikke.

Appen har et rent design og oppsettet er like enkelt som det alltid har vært med Chromecast. Den henter ut informasjon fra andre godkjente installerte apper som støtter strømmedongelen, og vipps kan du velge og vrake i innhold fra et og samme sted. Smart.

Slik er den nye Google Home-appen lagt opp. Fra Google:

Konfigurering: Konfigurer enheten din raskt med de effektive konfigureringstrinnene våre.

Enheter: Finn og administrer tilgjengelige Chromecast-, Chromecast Audio-, Google Home- og Cast-enheter.

Se-fanen: Finn filmer og TV-serier fra apper du allerede har installert. Bare for Chromecast- og Cast-TV-enheter.

Lytt-fanen: Finn lyd fra apper du allerede har installert.

Oppdag-fanen: Se nye ting du kan gjøre med enhetene dine, kompatible apper og nye funksjoner.

Søk: Søk etter innhold i alle installerte appper. Bare i USA.

Google Home-appen sender innholdet til Ultra.
Google Home-appen sender innholdet til Ultra. (Ill.: Google)

Vakkert bilde
Jeg har fått testet ut hvordan ulike programmer som faktisk støtter 4K fungerer. Youtube og Netflix er de mest aktuelle – jeg kan rapportere om at bildet er krystallklart.

Det er veldig spennende å se hva mer av innhold som kommer i fremtiden. Blant annet har jo Viasat nylig lansert en UHD-dekoder og planlegger å sende en 4K-kanal.

Det hadde også vært spennende om den hadde kommet på Viaplay. Det er jo tross alt en app som har hatt støtte for Chromecast allerede en god stund.

Mobilen eller nettbrettet er helt sentral for å sende innholdet til Ultra.
Mobilen eller nettbrettet er helt sentral for å sende innholdet til Ultra. (Ill.: Google)

Kjappere
Ytelsesmessig er denne modellen et klart hopp opp fra den forrige modellen. Det må rett og slett til når man skal strømme slikt innhold. Overgangene mellom forskjellige Casts er også mykere. Herlig.

Når man ikke kaster innhold i det hele tatt, vises det klassiske bildegalleriet fra Google på skjermen. Grensesnittet er med andre ord det samme.

Det er ligger litt i kortene at Google og andre selskap kommer til å satse på automatiserte hjem i fremtiden, men vi savner samarbeid.

Det hadde jo vært nyttig å kunne styrt Philips Hue fra Google Home-appen. I den grad dette kan kalles tungvint så hadde det vært praktisk å kunne samle alt i en app.

Kjappere og penere bildet, men mye er likt
For deg som allerede sitter med en eller flere Chromecasts, så er det egentlig ingen stor grunn til å oppgradere til Ultra, spesielt ikke om du ikke har 4K-TV, men er du den som setter pris på den nye ethernetporten, muligheten for å kaste det lille som finnes av 4K-innhold, og sist men ikke minst et hopp i ytelsen, så er kanskje dette produktet noe å skaffe seg.

Ultra ble forhåndsbestilt på Google Store for 780 kroner, og sendt fra Irland med levering på døra. Kjapp og god levering.

Annonse


Annonse


Annonse