Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Svindlere kan late som de ringer fra nummer de egentlig ikke ringer fra. (Ill.: Google)
BLOGG

Svindlere kan lure seg bak falske telefonnummer

Har «Microsoft» ring deg?

Synes du denne artikkelen er interessant? Da vil vi anbefale boka Tom Heine har skrevet om datasikkerhet «for folk flest». Les vår anmeldelse.

Oktober er nasjonal sikkerhetsmåned. I forbindelse med dette kjører ITavisen, i samarbeid med Tom Heine Nätt, økt fokus på forbrukersikkerhet. Smarte tips publiseres hver dag.

  1. tips i forbindelse med nasjonal sikkerhetsmåned er:

Vær klar over at det er fullt mulig å forfalske telefonnummer som det ringes eller sendes SMS fra

I et tidligere tips ble forfalskning av avsenderadresse i e-post omtalt. Faktisk er det også overraskende enkelt å forfalske nummeret som det ringes fra eller som er avsendernummer på SMS.

Vi kan derfor aldri stole på at de vi snakker med faktisk er eieren av telefonnummeret. Flere svindler har den siste tiden bl.a. utgitt seg for å ringe fra nødnummeret 112. Svindlerne kan også lage mer personaliserte svindler, og f.eks. ringe fra arbeidsgivers telefonnummer der de spør om passord eller får deg til å utføre handlinger.

Svindlerne som ringer og utgir seg for å være fra Microsoft, og som skal hjelpe deg med problemer på maskinen, har den siste tiden benyttet norske privatpersoner og bedrifter sine telefonnummer. Dermed virker det mer troverdig enn et utenlandskt nummer, og det har har ikke lenger hensikt å advare mot bestemte telefonnumre.

Dessverre går mange på svindler som kommer via forfalskede telefonnummer da de stoler fullt og helt på at det ligger sikkerhet innebygget i telenettet.

Vi har skrevet mer om dette temaet her:

Tom Heine Nätt

Tom Heine Nätt er høgskolelektor ved Høgskolen i Østfolds avdeling for informasjonsteknologi.

Han underviser blant annet faget «innføring i datasikkerhet».

Han holder også kurs og foredrag om datasikkerhet for bedrifter, organisasjoner, elever og studenter.

Sammen med Christian F. Heide har Tom Heine skrevet boka «Datasikkerhet – ikke bli svindlerens neste offer» – www.datasikkerhetsboka.no.

Han skriver også en egen blogg om datasikkerhet på www.datasikkerhetsbloggen.no

Tom Heine er også medforfatter på hele læreverket fra Gyldendal Undervisning for fagene «Informasjonsteknologi 1 og 2» på videregående skole.

Meninger og ytringer som kommer frem i bloggen er ikke nødvendigvis representativt for ITavisen.no sitt syn. Ønsker du å blogge på ITavisen.no? Kontakt redaksjonen: [email protected].

Stikkord: personvern, sms