Facebook sensurer innhold som slår en sprekk på den perfekte lille verdenen deres. Det var ikke dette bildet som ble stoppet, men et langt mindre grafisk et (begge fra Vietnam-krigen) - nå spørs det om ikke vi også blir utestengte fra Facebook.
Facebook sensurer innhold som slår en sprekk på den perfekte lille verdenen deres. Det var ikke dette bildet som ble stoppet, men et langt mindre grafisk et (begge fra Vietnam-krigen) - nå spørs det om ikke vi også blir utestengte fra Facebook.

Annonse


Hva var det jeg sa? Ytringsfriheten er egentlig over på nett: Nettavisens redaktør utestengt fra Facebook

Kommentaren min fra juli i forbindelse med den homofile og konservative aktivistens Milo Yiannopoulos permanente utestengelse fra Twitter skapte stor interesse, også i ITavisens kommentarfelt med over 300 kommentarer.

Nei til Facebook-sensur – ITavisen støtter Nettavisen
Men vi føler fortsatt det mangler klare kamprop mot den nye trenden fra Facebook og Twitter fra en bred norsk presse, men nå kan det hende at det er et kulturskifte på gang i de etablerte mediene (vi i ITavisen er glade i Nettavisen, og ser på dem litt som brødre – de har holdt på lenge, og kun på nett, og har derfor ikke har krav på pressestøtte. Det står respekt å overleve i mediabransjen så lenge, uansett).

Nettavisens redaktør Gunnar Stavrum ble utestengt fra Facebook i 24 timer fordi han la ut det verdenskjente og ikoniske bildet fra Vietnam-krigen der en jente løper fra krigens grusomheter.

Det ble for mye for Facebook som lever i sin egen lille hele-verden-er-et-perfekt-paradis-bare-alle-er-på-Facebook-boble, og lot visstnok algoritmer ta hånd om lederen og Stavrum, etter at han delte kommentaren på det sosiale nettverket til diktatorkåte Mark Zuckerberg.

Annonse


Hva omhandlet lederen? Jo, utestengelsen av forfatter Tom Egeland fra Facebook! Ord, jeg finner dem ikke akkurat nå.

Facebook er en trussel mot ytringsfriheten
Vi tok kontakt med Stavrum som hadde følgende kommentar:

«Dette handler ikke om Facebooks rett til å være redaktør, men deres oppsiktsvekkende arrogante bruk av rettigheten og deres demonstrasjon av manglende redaksjonell dømmekraft.

Saken viser også at Facebook er en trussel mot ytringsfrihet, en åpen debatt og dermed for et opplyst demokrati i Norge.

Etter flere uker kan ikke saken avskrives som automatiske algoritmer. Saken er åpenbart diskutert internt i Facebook, og vi må legge til grunn at de ønsker å fjerne et av verdens viktigste og mest kjente krigsbilder – og dermed drive historieforfalskning om Vietnamkrigen.»

Du kan lese Stavrums kommentar om utestengelsen her.

Annonse


Annonse


Annonse