Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Utenfor hovedkvarteret til kommunistpartiet på Cuba. (Ill.: Marco Zanferrari/Wikipedia)

– Cuba blokkerer tekstmeldinger med ordet «demokrati»

Lokale dissidenter mistenker omfattende SMS-sensur.

Sensur er en ting som definitivt er på dagsordenen i 2016 og vi har tidligere sett flere eksempler på «knebling» i sosiale medier.

Demokrati og menneskerettigheter
Ifølge kubanske dissidenter blokkerer myndighetene tekstmeldinger som inneholder ord som «democracy», «human rights» og «hungerstrike».

Bak rapporten står blant annet bloggeren Yoani Sanchez og journalisten Reinaldo Escobar og de har funnet ut at myndighetene filtrerer ut 30 nøkkelord og blokkerer sendingen av meldinger som inneholder dem.

Les også: Norsk forfatter utestengt fra Facebook etter deling av Vietnamkrig-bilde.

– Hele landet blir sensurert
Reuters bekrefter at meldinger som inneholder de spanske ordene for «demokrati» og «menneskerettigheter» ikke kom frem til mottakeren, det samme gjelder meldingene med Sanchez’ navn og «Somos Mas». Sistnevnte er en motstandsgruppe som deltok i etterforskningen, skriver The Verge.

– Vi fant ut at ikke bare vi, men hele landet blir sensurert. Det viser bare hvor usikre og paranoide myndighetene er, forteller Eliecer Avila, sjef for Somos Mas, til Reuters.

Det er usikkert hvor lenge kubanske myndigheter har filtrert nøkkelord og gruppen mistenker at det er flere ord som blir blokkert.

Kommentar: Det er egentlig over, nettet har mistet ytringsfriheten.

 

Kilder:
Reuters,
The Verge

Stikkord: cuba, sensur, sms