Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Kjell Øyvind Nenseth mener det er på tide å forlate en over 100 år gammel teknologi på teknologi-gravplassen. (Ill.: Apple)
BLOGG

Derfor er det bra at Apple dreper 3,5 mm-utgangen

Visste du at den er over 100 år gammel?

Det ryktes at Apple i morgen skal avduke iPhone uten 3,5 mm jack for lyd. Dette får de fleste til å gå fullstendig fra vettet og har hele Internett i opprør.

Hvorfor spare på noe så gammelt
Hvorfor spør du? Jo, fordi dette er en over 100 år gammel standard som fortsatt er i bruk i omtrent alt av lydutstyr. Hvorfor forandre på noe som fungerer så bra og har fungert i over 100 år?

For å svare på det må jeg gå litt inn i det tekniske, men jeg lover å ikke bli alt for komplisert.

Slik fungerer det
Ett nytt album i 2016 består av digital og analog lyd. Lyden spilles inn i 24bits og gjøres om til en digital mester. Denne digitale mesteren lastes så opp til iTunes/Apple Music eller andre strømme-tjenester.

En gjennomsnittslåt som strømmes i 320 kb/s ligger på rundt 7MB og består av digital informasjon (1 og 0).

Denne informasjonen sendes så til en DAC (Digital to Analog Converter ) og deretter forsterkeren, før din tradisjonelle 3,5 mm. analoge jack fanger opp signalet og spiller deilig musikk i ørene dine.

I dag er DAC og forsterker bygget inn i iPhone. Det er trangt om plassen, og for å spare på kostnader og plass, benyttes komponenter av lavere og rimeligere kvalitet, audiofilt sett.

Bedre lyd, rett og slett
Så til konklusjonen her: Ved å fjerne jack, DAC og forsterker fra iPhone, sendes signalet uforstyrret via Lightning-kabelen til et hodesettet.

Dette gir produsentene mulighet til å bygge hodesett med vesentlig bedre komponenter enn det er plass til i en iPhone – for DAC og AMP flyttes til hodesettet isteden. Det lar Lightning-kabelen gjøre det den gjør best: flytte 1 og 0 samt ønsket mengde strøm til og fra telefonen.

Hva er god nok lyd for deg?
Da er det opp til produsentene å velge hva slags kvalitet de ønsker i sine hodesett, og det gir igjen forbrukerne muligheten til å velge selv.

Hva ønsker jeg å betale for? I dag er du til enhver tid prisgitt Apple sin jack/DAC/amp-løsning og med den kvaliteten det måtte medfølge. Ok, så har det vært helt greit til nå, men fra og med lansering av iPhone 7 vil du kunne selv velge hva slags kvalitet du ønsker.

Apple vil med stor sannsynlighet lansere nye Hodetelefoner under Beats-merkevaren på lanseringen den 7. september, og det finnes allerede i dag flere hodetelefoner på markedet som benytter seg av Lightning istedenfor 3,5mm jack.

«The reasonable man adapts himself to the world: the unreasonable one persists in trying to adapt the world to himself. Therefore all progress depends on the unreasonable man.»  -George Bernard Shaw

Kjell Øyvind Nenseth

Kjell Øyvind er 37 år. Jobbet Tidligere som teknisk ansvarlig for Apple-produkter.

Passe nerdete, og over gjennomsnittet teknologi-interessert.

Elsker rollespill. Spiller det meste av MMORPG og har i de siste 20 årene spilt pen & paper rollespill hver eneste helg.

Meninger og ytringer som kommer frem i bloggen er ikke nødvendigvis representativt for ITavisen.no sitt syn. Ønsker du å blogge på ITavisen.no? Kontakt redaksjonen: [email protected].

Stikkord: Apple, iphone