Dette kameraet er ypperlig for deg som ønsker å komme i gang med dashboardfilming

NextBase 312GW tilbyr en rimelig inngangsbillett for dashboardkameraer.
NextBase 312GW tilbyr en rimelig inngangsbillett for dashboardkameraer.

Som du du sikkert har lagt merke til har det blitt mer og mer bilstoff på ITavisen. Først og fremst fordi det er relevant til det vi vanligvis skriver – Tesla i aller høyeste grad – men også fordi det skjer mye spennende på bilfronten om dagen spesielt for oss teknologifrelste.

Økt fokus på bil
Vi har tidligere vært vant til å se klipp på YouTube fra såkalte dashboardkameraer – ofte russiske med tittelen «Russian Road Rage» der fartsbøller gjorde opp på gamlemåten midt i trafikken. Og det som tidligere har vært et fenomen blant entusiaster, har blitt mer og mer noe bileiere kjøper seg.

Ofte fordi de ønsker å dokumentere uhell og kjøring av det ymse slaget, men også fordi de ønsker å dele kjøreopplevelsen med andre.

Annonse

IF Skadeforsikring mener at det kan være kjekt med dashboardkamera i bil, men ikke noe som ikke er nødvendig her til lands.

– Me har hatt nokre skadesaker der videofilm har vore god støtte når me skulle avgjere skyld, men det er eit svært lite antall. Det ser ut til at bruk av slike kamera ikkje tek av her i landet, antakeleg skyldast det at me har ein rimeleg grei trafikkultur og fråvær av korrupt politi (slik me blant anna har sett austover i Europa og i Russland), skriver informasjonsdirektør i IF, Jo Berge, i en e-post til ITavisen og legger til at de har ingen planer om å gi rabatt til dem som bruker et.

Som første ledd i vårt økte bilfokus har vi fått inn dashboardkameraet NextBase 312GW på testbenken. NextBase er et britisk selskap som blant annet er kjent for å lage biltilbehør som DVD-spillere, og har i lengre tid satset på kameraer til bilen.

Spesifikasjoner NextBase 312GW:

  • Kamera: 1920 x 1080 piksler 30 bilder per sekund, 140 grader vidvinkel.
  • Skjerm: 2,7-tommers LED. Ikke berøringsfølsomt.
  • Minnekort: Opptil 32 GB microSD.
  • Innebygget G-sensor.
  • Drives av 12 volt, vindusfeste medfølger.
  • Pris: fra 1799 kroner.

NextBase 312GW er et kjekt kamera for den som ønsker å komme i gang med dashboardfilming.
NextBase 312GW er et kjekt kamera for den som ønsker å komme i gang med dashboardfilming. (Ill.: NextBase)

Oppsett
Selve monteringen av kameraet er ganske enkelt. Man finner egnet sted på frontruten der man vil ha kameraet og fester sugekoppen. Strømkabelen til 12-voltsuttaket er såpass lang at hvis man ønsker kan man tre den oppunder taket og ned langs siden for at den skal bli minst mulig synlig. Hvis du er usikker på hvordan den skal festes, er det et godt tips å ta turen til nærmeste bilrekvisita. Vi lot kabelen rett og slett henge ned fra kameraet til strømuttaket og samlet kabelrestene i en tvist. Det ble diskré nok.

NextBase har gjort det svært enkelt å feste/fjerne kameraet slik at man ikke er avhengig av å trykke ned en utløser eller noe for å løsne det. Nei, skyv det på plass for å feste, skyv ut for å løsne det. Enkelt og greit.

Oppsettet av kameraet er også rett frem og er gjort unna på et blunk. Dashboardkameraer er nødt til å være enkle i bruk slik at man ikke blir nødt til å justere så mye før det er på plass. Flere kunder forventer nok en «plug and play»-løsning, og det har definitivt NextBase fått til.

Er du av den nysgjerrige sorten kan du leke det litt rundt i menyene og innstilligene, men det er ikke altfor mye som kan stilles på. En kjekk ting er å skru av mikrofonen på kameraet hvis du ikke ønsker at samtalene i bilen skal tas opp.

Ønsker man å overføre videoopptakene til PC kan man enten gjør det ved å ta ut minnekortet eller koble til med USB. Vi opplevde enkelte ganger at tilkoblingen til PC var litt ustabil og ble nødt til å ta ut minnekortet for å få bildene over på PC.

Det er også mulig å overføre og se på opptakene via en app til Android og iOS.

Her kan du lese flere tester fra ITavisen.

I bruk
Som jeg skrev like over, er det viktig at kameraet er enkelt i bruk. Så fort man skrur på tenningen i bilen begynner kameraet å gjøre opptak og vice versa. Man er altså ikke avhengig av å starte og stanse opptaket manuelt, og slik skal det være.

Opptaket lagres på minnekortet som maksimalt kan være på 32 GB. Når det er fullt spilles gamle automatisk over. Hvis man oppdager en spesiell hendelse er det mulig å lagre opptak manuelt slik at det ikke blir overspilt senere.

Ettersom kameraet har innebygget G-sensor tar det også automatisk opptak når dert merker at du bråbremser, får skrens på bilen eller kolliderer. Dette gjelder også når bilen er parkert. Kameraet har et innebygget batteri og merker det bevegelser når bilen står i ro, begynner det å ta opptak. Det kan være smart hvis noen driver og tukler med bilen din når du ikke er der.

Dog får den kun med seg det som skjer forfra og 140 grader til siden.

Konklusjon
Kamerakvaliteten, som kanskje er det viktigste her, er det ingen ting å si på. I sollys er det helt ypperlig og takket være vidvinkelen får du med deg også det som skjer helt i ytterkant. Vi har kjørt i en del tunneler for å sjekke hvordan det presterer i mørke omgivelser. Som du ser i bildene blir det en del støy med en gang og lysene til de andre bilene blender kameraet.

Det er verdt å få med seg at den har innebygget GPS slik at man også kan se den faktiske hastigheten. Et speedometer er sjeldent helt presis.

Man får absolutt mye kamera for pengene med NextBase 312GW og det kan være en ypperlig inngangsbillett for den som ønsker å teste ut hva som er så spesielt med dashboardkameraer.

Karakter: 7/10.

+ God bildekvalitet.
+ G-sensor.
+ GPS.
+ Pris

– Litt ustabil PC-tilkobling.
– Kameraet frøs ved flere anledninger.
– Ikke helt topp i mørke omgivelser

Annonse
Annonse