Intel, Kaspersky og Europol slår seg sammen mot gisselvare.
Intel, Kaspersky og Europol slår seg sammen mot gisselvare.

Annonse


Intel, Kaspersky og Europol går sammen mot gisselvare

Såkalt gisselvare har blitt mer og mer utbredt det siste året og har vist seg svært vanskelig å bekjempe. Blant annet har FBI gått ut og oppfordret ofrene til å bare betale løsepengene.

Slår seg sammen mot gisselvare
Nå ønsker IT-selskaper og myndigheter å slå tilbake. Intel Security, Europol, Kaspersky og det nederlandske politiet jobber sammen om nettstedet No More Ransom (ikke mer løsepenger). Dette er en nettside med verktøy som kan hjelpe brukerne fjerne gisselvaren uten å bla opp løsepenger.

NoMoreRansom.org består av tips til hvordan man kan beskytte seg, som sikkerhetskopiering, antivirusprogrammer, ikke åpne vedlegg fra folk man ikke kjenner og liknende. I tillegg finner man verktøy som kan avsløre gisselvare og dekrypteringsverktøy.

Brukere kan laste opp krypterte filer for å se hva slags skadevare den er blitt infisert med og videre om krypteringen kan bli fjernet med en av de 160 000 dekrypteringsfilene som organisasjonen har.

Annonse


Også andre jobber med løsninger
En gruppe forskere ved universitetet i Florida jobber også med en programvare som skal ta knekken på gisselvare.

Vi har til gode å bli rammet selv (bank i bordet), men vi har sett eksempler på hvor ondskapsfulle og sofistikerte ulike skadevarer kan være.

I mars i år dukket gisselvaren «Pety» opp. Den var ekstra ond ettersom den krypterer harddisken ved PC-ens oppstart. Heldigvis tok det ikke mange ukene før «Petya» ble knekt.

 

Kilde:
Engadget,
NoMoreRansom

 

Annonse