HBO sensurer YouTube-kanal som snakker om Game of Thrones

Maisie Williams i rollen som Arya Stark.
Maisie Williams i rollen som Arya Stark.

Verdens mest piratkopierte TV-serie vendte tilbake til norske TV-skjermer og strømmeenheter mandag 25. april.

Tok ned YouTube-videoer
Mens de fleste gjør det de kan for å holde seg unna mulige avsløringer i serien, er det noen som gjerne vil diskutere dem. HBO har også gjort flere tiltak for å hindre lekkasjer.

Den spanske YouTube-brukeren Frikidoctor deler det han kaller spådommer, før hver episode. Problemet til HBO er at han så langt denne sesongen har truffet blink på hver eneste episode.

Annonse

DMCA-lov
Nå har selskapet gått til det steget med å bruke YouTubes DMCA-lov og bedt dem om å ta ned videoene der Frikidoctor diskuterer og spår (og avslører) handlingen og utfallet i episodene. Dette på tross av at spanjolen kun snakker om episodene og ikke viser noe klipp fra serien.

Digital Millennium Copyright Act (DMCA) er en amerikansk lov om opphavsrett, tatt i bruk 28. oktober 1998. Loven er den amerikanske implementasjonen av WIPOs opphavsrettstraktat fra 1996. Den kriminaliserer bl.a. produksjon og spredning av teknologi, innretninger og tjenester som blir brukt for å omgå tekniske beskyttelsesmidler (DRM) med den hensikt å få ulovlig tilgang til opphavsrettsbeskyttet innhold. Wikipedia.

Kan ha en sak
Business Insider har vært i kontakt med flere juseksperter og flere av dem mener at HBO «kan ha en sak».

«Jeg kan være enig i at disse (videoene) faktisk kan krenke (men min mening er at det er i grenseland, dette kan gå begge veier)», forteller Dr. Andres Guadamuz, foreleser i immaterialrett ved University of Sussex, til Business Insider.

Under forteller Frikidoctor om HBOs avgjørelse. NB. Kan inneholde avsløringer.

 

Kilder:
Business Insider,
Frikidoctor

Annonse
Annonse