Kvinne beordret til å låse opp iPhonen sin med fingeren

En amerikansk domstol har beordret en kvinne til å hjelpe FBI med å låse opp iPhonen sin.

Det er fortsatt usikkert om politiet i USA kan tvinge personer til å låse opp mobilen deres med fingeren, men en domstol i Los Angeles har nettopp beordret det.

Domstol slo fast
Kun 45 minutter etter at Paytsar Bkhchadzhyan ble pågrepet av FBI og mistenkt for identitetstyveri, hadde byrået innhentet en ransakelsesordre som krevde at hun låste opp iPhonen sin med Touch ID.

Amerikansk høyesterett har slått fast at politiet kan gjennomsøke mobilen til mistenkte hvis de har en ransakelsesordre og at de kan tvinge den til å fremlegge fingeravtrykk uten en godkjenning fra en dommer, dog er det usikkert om de kan kombinere de to, skriver LA Times.

Annonse

Les også: FBI dropper sak mot Apple.

Usikkerhet
Jusprofessor Susan Brenner forteller til LA Times at det er usikkert om å bruke fingeravtrykk for å låse opp mobilen er et brudd på det femte grunnlovstillegget som beskytter mot selvinkriminering.

Selv om et fingeravtrykk ikke er det samme som å vitne, kan det å låse opp mobilen bli behandlet slik. Uansett er det usikkert om politiet kan beordre tilgang til fingeravtrykk i fremtiden.

Også i Norge
Norsk politi står overfor samme problemstilling. Politiet i Agder ønsker å tvinge en narkosiktet mann til å låse opp iPhonen sin med fingeren, noe mannen nekter, og nå ber de retten om lov.

– I avhør har mannen nektet å opplyse koden og vil ikke bistå med å åpne telefonen. Vi har bedt retten komme med en kjennelse om at vi kan bruke tvang om nødvendig, sier politiadvokat Ole Martin Paulsen i Agder politidistrikt til NRK.

 

Kilde:
LA Times,
The Verge,
NRK

Annonse
Annonse