Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Forskere bak Large Hadron Collider har samlet store mengder data over de siste årene, og disse slippes regelmessige til offentligheten. (Ill.: CERN)

CERN dumper 300TB data fra LHC på internett

Kanskje du er den som finner en ukjent partikkel?

Det begynner å bli ganske vanlig at organisasjoner slipper datasettene sine til offentligheten, og for noen dager siden slapp CERN over 300 terabyte med data fra Large Hadron Collider.

100 TB med kollisjoner
Dataene inkluderer 100 terabyte med proton kollisjoner ved CMS (Compact Muon Solenoid) detektoren, dette utgjør halvparten av dataene samlet inn av denne typen i 2011. Dette frislippet av data følger en lignende dump i 2014, og alle dataene er tilgjengelige via CERN Open Data Portal.

Praktiske årsaker
Å åpne opp datasettene for offentligheten har en del praktiske fordeler også, CERN har allerede erfaring med at de kan bekrefte egne resultater ut fra datasettene eller at andre forskere tar deres forskning i retninger de ikke selv hadde tenkt på eller forutsett.

CODP_Visualise

Et sjeldent innblikk
Utover de akademiske fordelene ved åpen forskning så tar dette den enorme maskinen og dens indre og plasserer og nærmere den, og du kan selv navigere gjennom deres datasett. Om det er nettopp du som finner en ny partikkel er vel mindre sannsynlig. Men for de med den rette kunnskapen er dette en god anledning til å leke med noen svært avanserte datasett.

Kilde:
CMS via Gizmodo

Stikkord: CERN, LHC