En datamaskin kobles til pasienten via hjernen og underarmen.

Annonse


Se hvordan han styrer hånden via en datamaskin

Som følge av en dykkerulykke som 19-åring, mistet Ian Burkhart mye av mobiliteten i skuldrene sine og han kunne ikke lenger bevege armene.

Datateknologi
Nå, nesten seks år senere har han gjenvunnet noe av muligheten til å bevege hendene igjen, takket være et gjennombrudd av forskere ved Feinstein Institute for Medical Research og Ohio State University.

I en publikasjon i Nature forklarer gruppen hvordan de utstyrte Burkhart med et hjernedatamaskingrensesnitt og elektriske bånd for å oversette Burkharts tanker til bevegelse i hendene og fingrene hans.

Utfører funksjonelle oppgaver
«Dette er første gang at dekodede signaler fra hjernen har blitt koblet med muskelaktivering i sanntid for et menneske. Ikke bare gjenvant pasienten bevegelse i hånden, men den kunne også utføre funksjonelle oppgaver som vil være nyttig i daglige aktiviteter», skriver Chad Bouton, ingeniør ved Feinstein Institute.

Annonse


Som du kan se i videoen under kan Burkhart nå sveipe et bankkort, hele fra et glass og spille spill.

Elektriske pulser
For øyeblikket har han kun utført disse oppgavene i en sykehussetting, men forskerne håper at han i fremtiden kan utføre disse oppgavene på hjemmebane.

Kirurgene plantet en lite elektrisk gruppe inn i Burkharts motor cortex, delen av hjernen som jobber med å planlegge og utføre bevegelser. Deretter så han opptak av ulike håndbevegelser på en skjerm, samtidig registrerte en datamaskin, som er koblet til elektrodene i Burkharts hjerne, de ulike mønstrene med nevral aktivitet.

Når datamaskin begynte å kjenne igjen mønstrene som indikerer de ulike bevegelsene, ble de oversatt til elektriske pulser som igjen blir levert gjennom to elektriske bånd som er festet til Burkharts underarm. Som igjen gjør det mulig for ham å kontrollere bevegelse.

 

Kilde:
Quartz

Annonse