Nye rykter om monster CPU fra AMD
Nye rykter om monster CPU fra AMD

Annonse


CERN med avsløringer om ny CPU fra AMD

I en presentasjon holdt av CERN ble noen detaljer rundt neste arkitektur fra AMD gjort kjent.

Kraftig økning
Under en presentasjon om teknologi og markedstrender i datasenteret så holdt en represant fra CERN et innlegg som kommer til å fyre opp under ryktene rundt AMDs neste arkitektur enda mer. Det er snakk om AMD’s neste generasjon prosessorer, altså Zen.

Mye av alt
En av sidene i presentasjonen dekker dette temaet og hevder at AMD planlegger en CPU med 32 kjerner og åttekanals DDR4 minne, det er dobbelt så mye som Intel tilbyr i sin high-end server arkitektur. Med 32 kjerner så er 8 kanaler på minne-grensesnittet helt nødvendig for å sørge for at CPU har nok å tygge unna.

Den nye arkitekturen ryktes å ha 64KB L1 buffer (32d, 32i) og 512KB L2 buffer per kjerne, L3 bufferen skal være på 8MB og være delt mellom grupper på fire kjerner.

Annonse


Faksimile fra Extreme Tech
Faksimile fra Extreme Tech

Nok en Bulldozer?
Overordnet ser alle detaljene fine ut, men det gjorde de i sin tid med Bulldozer også. Målet med Bulldozer var å kjempe tå mot tå med Intel ved å kompensere for lav IPC med flere kjerner.

Du kan lese mer om Bulldozer og søkmålet mot AMD her.

Intels Xeon E5v3 familiens high-end CPU har en klokkefrekvens på 3.7GHz (140W TDP CPU), med en max-frekvens på 3.8GHz. Med 18 kjerner så faller dette tallet til 2.3GHz, men allikevel er det en økning i parallellprosessering på 4,5 ganger for en 60 prosent økning i frekvens. Gitt at arbeidslasten din er optimalisert for denne typen prosessering.

Markedsplassering
Det er gitt at en CPU med 32 kjerner vil være preget av lav klokkefrekvens på samme måte som tidligere. Og det har en god stund vært en trend for mange applikasjoner å prise lisenser per kjerne. Det kan gjøre det vanskelig å selge denne CPU’en til bedrifter som ligger inn under denne typen lisensiering. AMD har historisk sett vært flinke til å konkurrere på pris, men en 32-kjerne CPU vil aldri ligge i Opteron enden av markedet,  og vil nok være en kostbar affære.

Kilde:
Extreme Tech

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse