Intels første HDMI-PC når ikke helt opp.
Intels første HDMI-PC når ikke helt opp.

Annonse


Derfor skuffer Intels HDMI-PC oss

Under fjorårets CES-messe annonserte Intel mini-PC-en Compute Stick.

Innledning
Etter det er det blitt sluppet liknende penne-PC-er fra flere produsenter, blant annet Lenovo og Asus, men hvordan yter de, egentlig?

Spesifikasjoner:

  • Operativsystem: Windows 8.1 med Bing
  • Prosessor: Intel Atom Z3735F 1,33 GHz
  • Lagring: 32 GB
  • Minne: 2 GB.
  • Trådløst: WiFi 802.11b/g/n
  • Tilkoblinger: mikroSD, mikroUSB, USB 2.0, HDMI 1.4a
  • Pris: 1199 kroner.

Intel har klart å inkludere en imponerende rekke med tilkoblinger og funksjoner i enheten. Personer som ofte er på forretningsreise har muligens vurdert Compute Stick som erstatning til den bærbare PC-en.

Annonse


Compute Stick leveres med Windows 8.1 with Bing og det tar opp en stor porsjon av den tilgjenglige lagringsplassen på 32 GB. Det var drøyt 7 GB tilgjengelig da vi startet PC-en for første gang. Å installere Windows 10 krever drøyt 6 GB, så ønsker du nye Windows anbefaler vi å gjøre det før du installerer andre ting.

Compute Stick er litt bred så det kan bli vanskelig å få plass hvis man har flere HDMI-tilkoblinger. Heldigvis leveres den med en forlenger.
Compute Stick er litt bred så det kan bli vanskelig å få plass hvis man har flere HDMI-tilkoblinger. Heldigvis leveres den med en forlenger.

Funksjoner
Intels pinne-PC er på ingen måte beregnet på å erstatte stasjonære eller bærbare PC-er til daglig bruk, det er den ikke kraftig nok til å gjøre. Den er heller beregnet på å koble til en TV eller skjerm når det trengs.

Enkelte skjermer og TV-er har HDMI-kontakter som kan levere nok strøm til PC-en, ellers følger det uansett med en mikroUSB-kabel så den kan få strøm via en USB-kontakt. Dette gjør at man trenger en ekstra kabel, men gjør ikke HDMI-PC-en mindre portabel av den grunn.

Den har én USB-kontakt slik at det er mulig å koble til en mus- og tastaturmottaker, minnepenn og andre USB-enheter og Bluetooth 4.0 for annet trådløst tilbehør. Har man kablet mus og tastatur kan man møte på problemer med den ene USB-kontakten.

I tillegg følger det med en forlengelseskabel i pakken i tilfelle det er trangt ved HDMI-tilkoblingene på skjermen.

Ytelse
Problemet med Compute Stick er at den ikke er akkurat kraftig. Intel Atom-prosessoren er helt OK, men 2GB RAM er kanskje i minste laget for Windows 8.1. Jeg har brukt den i jobbsammenheng en hel uke og jeg må innrømme at det var fristende å fyre opp min stasjonære PC underveis.

Spesielt merkes det i fleroppgavekjøring når man veksler mellom nettleseren, Word og andre programmer. I Word kan flere ord henge etter, ofte i ganske mange sekunder etter å ha mellomlagret et dokument.

Bluetooth-opplevelsen er også dessverre litt ymse. Jeg koblet til reisetastaturet Foldable Keyboard fra Microsoft for mest mulig autentisk på-farten-følelse, og både PC-mus og tastatur hadde store tegn til etterslep og hyppige tilkoblingsproblemer. Litt uheldig for et produkt som er litt avhengig av at tilkoblingene fungerer.

WiFi-ytelsen er heller ikke noe å skrive hjem om. Jeg sitter på en 50/5-linje fra Get og resultatet fra ITavisens Speedometer var på 16.33 Mbps ned og 12 Mbps ned. Til sammenligning klarte den stasjonære PC-en 75,76 Mbps ned og 15.76 Mbps ned. Begge ligger overraskende nok over Gets angitte opphastighet.

Nettsurfing har fungert overraskende greit. Det tar litt tid å åpne en enkelt side og det tar litt ekstra tid hvis man ha flere faner åpne samtidig, men det fungerer godt med tanke på ytelsen og størrelsen til Compute Stick.

YouTube fungerer også godt, men det avhenger selvsagt av hvor mange programmer og nettleserfaner som er åpne i bakgrunnen. Avspillingen av 1080p-videoer gikk overraskende glatt.

Intel Compute Stick er ikke store saken.
Intel Compute Stick er ikke store saken.

Konklusjon
Det er tydelig at Compute Stick er et førstegenerasjonsprodukt. Dårlig ytelse er et gjennomgående tema, både for prosessor-ytelsen og WiFi, men også Bluetooth.

Den vil fungere helt OK som bærbar PC-erstatter på tur, men jeg vil på ingen måte anbefale det. Man er uansett avhengig å ha med tastatur og mus som enten har en felles mottaker eller støtter Bluetooth.

Da ville jeg heller vurdert Microsoft Continuum.

Jeg er uansett positiv til denne nye kategorien med PC-er. Det er veldig kjekt at den kan kobles direkte inn i HDMI-en og ikke trenger ekstern strømforsyning av TV-ene og skjermene som støtter det. Jeg testet Compute Stick på flere ulike skjermer og med den ene trenger jeg å koble til mikroUSB for å levere strøm.

Det er usikkert om det er noe galt med vår testenhet eller om den som testet den før oss hadde vært litt hardhendt med den, men mikroUSB-inngangen var litt skjør og PC-en slo seg av hvis jeg uheldigvis kom bort i PC-en.

Er du i markedet etter en HDMI-PC ville jeg heller vurdert de oppgraderte Compute Stick-ene Intel lansert under CES 2016 forrige uke. Prisen er økte betraktelig, men med på kjøpet får man Intel Core M-prosessor, Windows 10, 64 GB RAM, tre USB 3.0-tilkoblinger og Bluetooth 4.2.

Karakter: 5/10.

Annonse