Uber sjåfør ved siden av sin bil.
Uber sjåfør ved siden av sin bil.

Annonse


Politiet freder Uber-passasjerer i Oslo

Politiet i Oslo går ut og sier at de ikke kommer til å bøtelegge brukere av tjenesten UberPop, men at de vil fortsette å ta nødvendige skritt mot sjåførene til tjenesten. Dette melder VG i går.

Viktig konkretisering
– Vi fortsetter å kontrollere og bøtelegge Uber-sjåfører, men vi vil ikke reagere overfor de som sitter på, sier politiadvokat Arne Valdemar Nielsen i trafikkseksjonen ved Oslo politidistrikt til VG.

– Det finnes en medvirkningsbestemmelse som kunne vært problematisert, men vil velger ikke å prioritere det nå, presiserer Nielsen.

Politiet sier også at de vil fortsette å bøtelegge og avskilte de sjåfører som de klarer å avdekke, blant annet ved sine kontroller hvor de ser etter pirattaxi.

Annonse


Sterke politiske føringer
Utover dette lar ikke Politiet i Oslo seg affisere videre at de sterke politiske antydningene som ligger rundt denne saken som uttalelser fra blant annet NHO-sjef Kristin Skoglund da hun tok en Uber i romjulen.

– Jeg vet det vil kunne provosere mange, men jeg gjør det fordi jeg mener det er på tide å løfte debatten om Uber og delingsøkonomiens fremvekst, sa Skoglund til VG da.

Også vår egen statsminister Erna Solberg har kastet seg på denne debatten etter NHO møtet i desember hvor nettopp delingsøkonomien og fremtiden var temaet.

– Poenget er at digitalisering skaper en global økonomi i den ene enden og i den andre: Nye markedet (sic!) lokalt gjennom urbane beboere som får liv i død kapital, ved å tilby sitt hus og bil på denne nye markedsplassen. Det er ikke verre enn det, sier Solberg til VG.

Uber på side er nå medlemmer i Abelia, som er NHO sitt forening for kunnskapsbedrifter, men også innad i NHO er det forskjellige meninger om delingsøkonomien og veien videre.

At det juridiske presset på Uber nå lettes, i alle fall for dere passasjerer er gode nyheter sier Uber sin sjef i Norge Carl Edvard Endresen til VG.

– Jeg er glad for at politiet gir denne avklaringen: Det gjør at alle våre kunder kan føle trygghet for at de slipper trøbbel hvis de bestiller en Uber-bil. Så får vi håpe det ikke tar for lang tid før også alle våre sjåfører slipper den belastningen, sier Endresen.

Bøtelagte sjåfører
Både Haxi og Uber sjåfører har blitt avskiltet og bøtelagt av politiet. Siste som har fremkommet i pressen der var en Uber sjåfør i Oslo. Denne personen ble bøtelagt med 9600 kroner som han nektet å vedta, og ble senere frikjent i Oslo Tingrett.

Selv om sjåføren innrømmet å ha transportert personer mot vederlag uten å ha løyve til dette, så valgte Tingretten å se på ordvalget i loven. Og denne presiserer at formidlingen av transport skal skje på offentlig sted. De valgte derfor å frikjenne sjåføren, men presiserte at UberPop av den grunn ikke er lovlig. Saken er nå anket og er derfor heller ikke rettskraftig og hjelper ikke andre sjåfører i samme posisjon.

Tre Haxi sjåfører som ble bøtelagt og fratatt kjøreretten i Stavanger tidligere i fjor ble også frikjent for dette.

 

Kilder:
VG – 1, 2, 3
E24.no – 1,2

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse