Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Slik er Nord-Koreas operativsystem

– Like paranoid som de politiske lederne.

Det har lenge vært kjent at Nord-Korea har utviklet et eget operativsystem.

Paranoid
Hvordan det fungerer har ikke vært like kjent, men nå har to tyske forskere fått tilgang til OS-et. Forskerne Florian Grunow og Niklaus Schiess forteller til Reuters at Red Star OS er basert på Linux-distroen Fedora og minner svært mye om OS X. Tidligere har Red Star hentet inspirasjon fra Windows XP.

De tyske forskerne uttaler at operativsystemet er like paranoid som det politiske systemet – det er umulig å koble til nettsteder utenfor Nord-Korea, men det gir tilgang til statlig media og enkelte godkjente nettsider.

Sporer filer
I utforskingen til Grunow og Schiess kommer det også frem at det er vanskelig å tukle med systemet. Hvis noen for eksempel prøver å deaktivere antiviruset eller brannmuren, viser PC-en en feilmelding eller kjører en omstart.

Red Star OS slår også ned på ulovlige, utenlandske filmer, musikk og tekster. Disse blir vanligvis delt mellom innbyggerne via USB-penner og minnekort, noe som gjør det vanskelig å for myndighetene å spore kilden. Operativsystemet løser dette ved å merke, eller vannmerke, enhver mediafil på PC-en eller en USB-penn som er tilkoblet. Dette gjør det mulig å spore brukerne.

– Det ser rett og slett ut som de bare har utviklet et operativsystem for dem, og det gir brukerne ulike, standardprogrammer. Disse inkluderer en koreansk tekstredigerer, en kalender og en app for komponering av musikk, forteller Grunow til Reuters.

 

Kilde:
Reuters

Stikkord: nordkorea, RedStarOS