Hopp til navigasjon Hopp til innhold
watchOS 2 introduserer en ny funksjon kalt Activation Lock. (Ill.: Apple )

Disse Apple-avsløringene fikk du kanskje ikke med deg

Apple presenterte ikke alle nyhetene.

I går viste Apple frem nye nye funksjoner i OS X, iOS 9 og Apple Watch, men det var også et par ting de ikke snakket om. 

Les også: Nå vet vi hvilken dato iOS 8.4 lanseres

Her er avsløringene du kanskje ikke fikk med deg, men som er verdt å høre om: 

1: Det irriterende shift-problemet
«Blir den neste bokstaven stor eller liten?». Dette spørsmålet har mange stilt seg mens de har brukt iOS-tastaturet. Årsaken er at shift-knappen, som lar deg veksle mellom små og store bokstaver, har vært ganske forvirrende og upraktisk. 

Mange har rett og slett ikke lært seg hva som er hva, og må gang på gang knote med denne knappen for å få riktig bokstav. 

Vi, i likhet med mange andre, lurer selvfølgelig på hvorfor det har tatt så lang tid å finne en enkel løsning på et enkelt problem, men det er uansett hyggelig at når iOS 9 lanseres i høst, er problemet endelig fikset. 

I klippet nedenfor kan du se at Apple har valgt å gjøre skillet mellom små og store bokstaver veldig tydelig, ved å endre hele tastaturet når shift-knappen trykkes. 

2: Slik vil Apple lure til seg Android-brukerne
Apple sa ingenting om det i går, men på iOS 9-nettsidene står det listet opp en ny app kalt «Move to iOS». 

Denne skal gjøre det enklere å gå over fra Android til iOS. Måten det gjøres på, er å la Android-brukere trådløst overføre kontakter, meldingshistorikk, bilder, videoer, bokmerker, e-postkontoer, kalendere, bakgrunnsbilder og DRM-løst medieinnhold til iOS-enheten. 

Appen vil også anbefale å laste ned iOS-utgaven av de appene Android-brukeren har hatt på enheten sin. Har Android-brukeren betalt for apper vil disse legges til i iTunes-ønskelisten automatisk. Appen blir tilgjengelig i både App Store og Play Store. 

Les også: Nå har Apples «Siri» endelig blitt norsk

3: Tjuvlås på Apple Watch
Inntil nå har det vært en enkel sak å ta i bruk Apple Watch dersom man stjal den fra noen. Heldigvis blir dette vanskeligere nå, for i watchOS 2 introduseres en ny funksjon kalt Activation Lock. 

Slik fungerer det: Hvis noen stjeler klokka, og sletter alt innhold, vil tyven sitte igjen med en ubrukelig enhet. Grunnen er Activation Lock, som gjør at klokka knyttes opp mot Apple ID-en til den opprinnelige eieren.

Når alt innhold slettes på klokka, må Apple ID-en og passordet oppgis for å gjenopprette funksjonaliteten. Sitter ikke tyven på denne informasjonen, sitter han/hun igjen med en enhet som ikke er funksjonell.

Det er dog en frivillig funksjon å skru på, så man behøver ikke denne sikkerhetsmekanismen. Men er du redd for at noen skal stjele klokka, og bruke den som sin egen, er dette en smart funksjon. 

4: Egen iCloud Drive-app
En ny innstilling i iOS 9 lar deg skru på en gjemt app, kalt iCloud Drive. Denne fungerer på samme måte som appen man finner i Finder på en Mac.

Gjennom appen får man tilgang til hele Drive-biblioteket. Man skrur dette på via Innstillinger -> iCloud -> iCloud Drive -> Vis på hjemskjermen. 

Bedre batteritid
Det var for øvrig et par andre interessante iOS-nyheter som er verdt å merke seg også. Apple hevder blant annet at du skal kunne bruke iOS-enheten én time lenger enn tidligere, før den må lades.

Dette skyldes generelle forbedringer i OS-et, men ikke minst at skjermen nå ikke lyser opp dersom den ligger med baksiden opp. Selv når du får et varsel vil skjermen være svart hvis den ligger med skjermen ned mot underlaget. Den nye Low Power-modusen skal også bidra til bedre batteritid, ifølge Apple. 

Trenger ikke så mye ledig plass 
Størrelsesmessig er det også gjort fremskritt. For å installere iOS 9 trenger du faktisk ikke så mye plass som med iOS 8, dette fordi Apple har endret måten de pusher ut oppdateringen på. iOS 9 trenger ikke først lastes ned, så pakkes ut og installeres. I stedet strømmes denne prosessen, slik at alt skjer på én gang. Derfor trenger du mindre plass, ifølge Apple. 

OS-et skal også være raskere og mer responsivt. Dette takket være Metal, som utnytter CPU-en og GPU-en på en mer effektiv måte. Dette skal blant annet gi raskere scrolling, mykere animasjoner og generelt bedre ytelse, skal vi tro Apple. 

Metal-teknologien introduseres også OS X El Capitan, som ble gjort tilgjengelig for utviklere i går, og som kommer senere i høst. En åpen beta vil bli tilgjengelig senere i sommer. 

 

Kilde:
Apple / 9to5Mac (2, 3, 4

 

Stikkord: Apple, ios 9