Annonse


– En iPhone er bedre enn denne

Musikk-legende Neil Youngs PonoPlayer (3000 kroner), en musikkspiller med støtte for høy-bitrate-filer, slaktes av teknojournalist og tidligere musiker David Pogue.

Ren slakt
Pogue iverksatte en blindtest for å finne ut om Young snakker sant når han sier at hans produkt leverer musikk i ørene til folket slik den virkelig er ment å oppleves.

Young kan ikke fordra billig musikkutstyr, mens Pogue som dingse-journalist ikke kan fordra dyre produkter som nærmest er til for å lure folk.

– iPhone med Apple-format bedre
I en blind-test (15 personer mellom 17 og 55 år) med identisk låt-utvalg og med like hodetelefoner fant han at lytterne foretrakk lyden på en iPhone med 16-bit/256Kbps AAC-filer fremfor Ponos høyoppløste FLAC-filler.

Apples mobil vant testen ved bruk av øreplugger såvel som hodetelefoner. Pogue klarte heller ikke å høre forskjell.

Når det er sagt er det nok uvant for mange å høre et høy-detaljert og spredt lydbilde med mye luft, som er hva skikkelig gode lydprodukter ofte leverer – altså det motsatte av komprimert musikk og øreplugger med bassfokus.

Uansett: En av de 15 personene i testen er allerede eier av Youngs spiller, og selv denne personen klarte ikke å høre forskjell, men påstår at Pono leverer musikk med mer følelse.

Young bruker også begreper som følelse og sjel når han beskriver forskjellen, men han bruker også et annet uærlig triks.

Brukte dårlige MP3-filer i egen test
For Young forsvarte seg via epost til Pogue:

«Av rundt 100 topp-artister som sammenlignet Pono med lav-oppløste MP3-filer, følte samtlige Pono-forskjellen.»

Finn feilen: MP3-filer med lav oppløsning. Selvsagt høres alt annet bedre ut da, inkludert MP3-filer med større filstørrelse og FLAC-filer på 35 til 40 MB.

ArsTechnica enige
Også ArsTechnica har prøvd seg, og synes heller ikke noe om produktet.

Deres tester fant at 192kHz/24-bit FLAC-filer ikke hørtes bedre ut enn høy-kvalitets MP3-filer.

Som om ikke det var nok er maskinvaren dårlig (skjermen henger etter), og designet likeså.

Og når batteriet tar kvelden etter åtte timer, vel, da er det ikke mye igjen å glede seg over.

 

Kilder:
Arstechnica
Yahoo! Tech

Annonse


Annonse