Annonse


Intel: – 600 millioner PC-er klare for Windows 10

Intel håper inderlig at Windows 10 kan løfte PC-bransjen opp fra hengemyra. Samtidig varsler Microsoft at de tar sikkerhet til et nytt nivå med Windows 10 takket være tettere samarbeid med maskinvareprodusenter og nett-tjenester.

De satser alt på Windows 10
Ok, så har PC-salget økt noen prosent det siste årene, men det levnes ingen tvil om at dårlig mottatte Windows 8 kom på et tidspunkt hvor bransjen sårt trengte en hit, men slik ble det altså ikke, og det er nok en av årsakene til Windows 10 kommer sommeren neste år.

Ikke bare med et nytt grensesnitt som henter frem en gammel kjenning (startmenyen), men også med forbedret sikkerhet.

Overmodent marked for et godt OS
Det er rundt 600 millioner PC-er som er fire år eller eldre. Dette er maskiner som er modne for oppgraderinger, forklarer Renee James, Intel-president.

Computerworlds artikkel hevder Windows 10 har blitt godt mottatt, takket være en rekke grensesnitt-forbedringer.

James er kjempepositiv til det Microsoft gjør med Windows 10, spesielt at de er svært lydhøre ovenfor sine kunder.

– Det er OS-et som får folk til å handle ny PC
– Når vi ser en sunn makroøkonomi og en gammel brukerbaser forventer vi mange installasjoner av et nytt OS. PC-ene er fantastiske og er billigere. Dette er den perfekte stormen, kombinert med et nytt OS. Det er som regel OS som sørger for oppgraderings-sykluser, forklarer han.

Man forventer at alle de store PC-produsentene ønsker å støtte Windows 10, inkludert AMD, Dell og HP.

Større enn Windows 8, men ikke større enn 7
Det er selvsagt for tidlig å si hvor stor påvirkningskraft WIndows 10 vil ha for PC-salget, men det vil ikke være en like stor greie som Windows 7.

Det spår Jay Chour fra analysebyrået IDC. Dette fordi Windows 7 kom på markedet etter floppen Windows Vista.

– Vista konkurrete ikke med smartmobiler og nettbrett, forklarer Chou.

– Windows 10 blir enda sikrere enn 8
«Betyr Windows 10 slutten for skadevare?», er tittelen til TechRadars artikkel.

Det er umulig å spå hvordan fremtiden blir selv med forbedret teknologi for å stoppe hackere, for de endrer seg i takt med programvareselskapenes nye teknikker, men at OS-et er sikrere enn sine forgjengere er det nok sannhet i, for Microsoft tenker endelig helt nytt hva angår passord: Tradisjoenlle passord skal bort, og inn skal fingerlesere og mobiler.

Fingeren som sikkerhet
TechRadar har snakket med mannen som har ansvaret for sikkerheten i Windows og Windows Phone (for et ansvar). Navnet hans er Chris Hallum.

Hallum er som oss skuffet over at fingerlesere aldri ble en stor greie på bærbare og stasjonære, men han lover at Windows 10 er et stort steg opp fra Windows 8 hva angår sikkerhet, og at OS-et til og med kan klare å eliminere sikkerhetsproblematikk som er utbredt per dags dato.

Det største problemet er passord. «Vi tenker ikke lenger på passord som et problem, passord-problematikken er en krise», forklarer Hallum.

Dette er nok Sony helt enige i.

To-stegs pålogging er fremtiden
Så hvordan skal Microsoft hjelpe til med å løse passord-krisen som bare vokser i omfang? To-stegs-verifisering.

Dette er mullig fordi alle PC-er er utstyrt med noe som heter TPM (Trusted Platform Module). TPM vil også bli endel av brikkedesignet i hver eneste Windows-enhet i 2015, og i mobilen din, og dingser Hallum refererer til som «produkter vi ikke snakker om enda».

Så hvordan fungerer det? Jo, når du først lagrer en konto (være seg selve Windows-kontoen, bank ID-en din eller arbeidskontoen) lager PC-en nøkkel som lagres sikkert ved hjelp av TPM.

Mange muligheter, men passordet må bort
«Brukeren låser opp Windows med en oppløsningsgest – dette kan være i form av en PIN (som kan være opp til 20 tegn lang og inkludere tall, symboler og mellomrom), et passord eller biometri.»

Hallum håper også at fingerleserne gjør et comeback, og at de blir så avanserte at de vet om det er blodomløp i fingeren eller ikke.

Utfordringen er at det ikke bare er opp til Microsoft å få dette til.

Det er opp til maskinvareprodusentene
«Vi snakker med en PC-produsent som signaliserer, de har ikke lovt noe, at de kanskje skal implementere fingersensorer i alle sine forbrukerprodukter.»

Det er ikke bare Microsoft som vil kaste de tradisjonelle passordene på dynga.

Også Google har bygget sitt eget PIN-system, og det er godkjent av et standardiseringsorgan. Nå pusher Microsoft også på for å få sitt system godkjent.

Endelig kobles mobilen og PC-en sammen
Enda smartere enn fingerlesere på selve PC-en, er kombinasjonen PC og mobil, siden alle allerede har en smartmobil:

«Dette betyr at din mobil, inkludert Windows Phone, Android og iPhone med sin fingerleser (og kanskje en dag BlackBerry), kan lagre din påloggingsinformasjon og parre seg mot en PC via Bluetooth så du kan logge inn den veien.»

Les også: Lås opp Mac-en med «Touch ID».

Det er flott at programvarehusene som lager OS er for dette, men hva med tjenestene vi bruker?

«Dette kommer til å lykkes. Du kommer til å se det i en rekke forbrukertjenester som Netflix. Bankene ser hvor viktig dette er.»

 

Kilder:
TechRadar
Computerworld

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse