Annonse


Nå kan du prøve Uber i Oslo

Uber er delvis lansert i Oslo med det dyreste tilbudet, Black, for de som ønsker å være først ute, men næringen varsler kamp, og myndighetene sier tjenesten strider mot norsk lov.

Oppdatert, 13:47:

Uber har oppdatert den nordiske bloggen sin med følgende informasjon:

«Til og begynne med lanseres UberBlack. Vi lanserer også en testversjon av UberPOP for et begrenset antall brukere under seks måneder.»

Annonse


Selskapet inviterer nordmenn til å teste tjenesten gratis, selv om Samferdselsdepartementet hevder den bryter med norsk lov. Tilbudet gjelder eksisterende, såvel som nye kunder, og er gyldig ut året.

Staten sier nei
Til Dagens Næringsliv forklarer Samferdselsdepartementet
uten forbehold at Uber rett og slett er en ulovlig tjeneste – dette fordi det kreves løyve for å ta betalt for og transportere mennesker i Norge.

Det er ikke fritt frem og klistre en Uber-merkelapp på sin egen bil, man må registrere seg hos Uber for å bli en del av tjenesten, men dette er ikke nok.

Mange hevder tjenesten er et organisert pirat-taxi-system.

Les også Dinsides test av Uber.

Krever «utdypning av konseptet»
– Vi har fått en henvendelse fra Uber som skisserte en tjeneste de vil etablere i Norge. Vi svarte at tjenesten så ut til å være i strid med gjeldende regler slik den var skissert. 

Vi har senere bedt om en utdypning av konseptet, men ikke fått svar på den henvendelsen, sier kommunikasjonsdirektør Alise Davidsen i Oslo kommune til Dagens Næringsliv.

Næringen redde også i USA
Selv om Uber kjører for full pupp i flere amerikanske delstater, er det langt fra uten dramatikk.

Drosjenæringen i San Francisco stoppet opp all trafikk i byens største flyplass i protest mot tjenesten i går.

Kun et prøveprosjekt enn så lenge
Uber er ikke offisielt lansert i Norge, det er kun et lukket prøveprosjekt i skrivende stund. Den eneste referansen til en norsk lansering fant vi på Ubers side for potensielle sjåfører.

«Med Uber-appen kan du tjene penger med et tastestrykk», skryter siden som i skrivende stund ikke lar noen registrere seg som sjåfør.

– De opererer med minstepriser og takster langt under våre. I tillegg skal Uber ha 20 prosent av omsetningen, og det er et krav om at alle sjåfører skal ha etablert personlig foretak. Det kan umulig bli lønnsomt om man skal følge reglene, sier Glenn Tuxen til Dagens Næringsliv. Tuxen er leder for Norges Taxiforbund i Oslo.

Hvor mye norske Uber-sjåfører potensielt vil kunne tjene vet ingen enda, men vi kjenner til at Uber-sjåfører i San Francisco kan tjene svært godt, opp mot 34 tusen kroner i måneden.
 

Kilde:
Dagens Næringsliv

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse