Annonse


Apple Watch har samme problem som Android Wear

Apple annonserte Apple Watch-rammeverket for utviklere i går. Det betyr samtidig at vi nå vet en hel del mer om den.

Krever iPhone for det meste
For sammen med API-ene som gjør det mulig for utviklere å lage apper for klokka, er det lansert masse dokumentasjon for å hjelpe til med utviklingen.

En ting er klinkende klart: Apple Watch blir helt avhengig av en iPhone (minstekravet er iPhone 5), akkurat som Android Wear-smartklokker er avhengig av en Android-mobil.

Appene kjøres nemlig ikke på selve klokka, men fra mobilen.

Les ITavisens test av LGs smartklokke G Watch R.

Ekte Apple Watch-apper kommer neste år
Dette blir tilfellet ved lansering, men Apple har planer om å tillate utvikling av Apple Watch-apper som kjører på selve klokka, og dermed ikke blir like avhengig av mobilen:

«I løpet av neste år kan utviklerne lage fullstendige, integrerte apper for Apple Watch», melder selskapet.

Flere skjermstørrelser i 2016?
Apple Watch kommer i to størrelser: 42 mm og en mindre 38 mm. modell.

Den største har en oppløsning på 312 x 390 (4:5) , mens den noe mindre 38 mm-modellen har et panel med oppløsningen 272 x 340 (4:5). Apple refererer til panelene som «Retina Display».

Smartklokkas OS er bygget opp slik at den automatisk skalerer seg etter skjermstørrelsene, og det hintes i dokumentasjonen om at det kan komme nye størrelser i fremtiden.

iOS 8.2 beta
«
Utviklerne kan lage varslinger som krever at brukerne utfører handlinger eller svarer fra håndleddet.

Dette kan være å slå av lyset når de går hjemmefra, få rask tilgang til informasjon når de er på flyplassen, eller å endre reiseruten når toget eller bussen er forsinket. 

Utviklerne kan bruke Overblikk, som gir brukerne rask tilgang til informasjon – for eksempel siste nytt og sportsresultater, status for alarmsystemet eller neste ingrediens i favorittoppskriften deres,» skriver Apple i pressemeldingen.

Utviklere trenger iOS 8.2 beta SDK for WatchKit for å kunne lage apper som fungerer med selskapets smartklokke.

Et produkt for kjapp informasjon
«Når bæreren av klokka bruker en Watch App, sendes det informasjon frem og tilbake mellom iPhone og Apple Watch.

Varsler og andre meldinger fra Apple Watch aktiverer kode i din WatchKit-utvidelse til å kjøre,» skriver Apple i dokumentasjonen.

Videre heter det at «en Watch App komplementerer din iOS-app, den erstatter den ikke. Nå måles interaksjoner med en iOS-app i form av minutter, mens på en Watch-app måles i sekunder.»

Slik fungerer den
Det er to måter varsler fungerer på: Ser du kjapt på klokka kommer det opp minst informasjon, men titter du noe lenger, kommer det mer informasjon frem.

Hva angår kartfunksjonen kan man ikke utforske kart med klokka. Trykker man på kartet åpnes nemlig kart-appen på telefonen.

Trolig er det ikke støtte for å spille av videoklipp (men .gif-støtte, det er det), men klokka mellomlagrer 20 MB med bilder.

Apple har laget noe som heter «Glances». Funksjonen er en separat greie fra selve appene og varslene fra dem.

Poenget med «Glances» er å gi brukeren kjapp informasjon relatert til appens bruksområde, og kan være ting som vær, huskelister og endrede flytider.

All informasjon må vises på klokkeskjermen i sin helhet. Trykker man på den, sendes man til appen.

Om lanseringen
Tidlig i november siterte vi en sak der Apple-toppsjef Angela Ahrendts skal ha sagt at klokka ikke kommer før til våren 2015.

Ifølge Apples ferske utviklernettside for Apple Watch kommer den tidlig neste år, men hva vet vi: Det kan godt hende Apple mener at april eller mai er tidlig.

Muligens snakket Ahrendts, som har ansvaret for Apple Stores, om andre markeder enn USA. Vi får se om det skjer noe i januar eller februar.

 

Kilder:
Apple
Apple pressemelding

Annonse


Annonse