Annonse


– Umulig å leve av Spotify

Daft Punks sommerhit «Get Lucky» nådde 104 760 000 strømminger fram til slutten av august. 

De to Daft Punk-medlemmene tjener dermed om lag 13 000 dollar (om lag 85 591 norske kroner, red.anm.) hver. 

Ikke dårlig det. Men husk at dette bare er én enkelt sang fra en lang innspilling som det tok masse tid og penger å utvikle. 

Spotify-beløpet vil ikke betale regningene om det er hovedinntekten deres. Og hva hender med band som ikke har massive sommerhits?

Annonse


– Dødsstøt for bransjen
Mannen som spør er David Byrne, mangeårig vokalist i den legendariske 80-tallsgruppa Talking Heads.

I en kronikk publisert i den britiske avisa The Guardian fyrer han løs mot det han mener er dødsstøtet for musikkindustrien slik vi kjenner den.

– Får nesten ingen ting
Men verst er det for artistene, som nesten ikke får noen ting. 

Han bruker eksemplet over på å vise at selv artister som oppnår millioner av strømmesesjoner i realiteten får vekslepenger tilbake.

– Konsertene viktigere, javel
Byrne erkjenner at de fleste artister i dag lever av konsertene sine, og at plateinnspillinger ikke er så viktig som før. 

Samt at mange artister betrakter Spotify og andre strømmetjenester som markedsføring av alt fra t-skjorter og dyre luksus-bokser med vinyl/cd til konserter og opptredener.

Lite for mye arbeid
Han setter likevel spørsmålstegn ved at folk ikke får noe igjen for det arbeidet de nedlegger i studio og frykter at det på sikt vil komme stadig færre album.

Dessuten noterer han seg at det var plateselskapet som gjorde ham og Talking Heads til en stor konsertattraksjon.

Frykter monopol
Selv om det i dag finnes konkurrenter til Spotify, er han redd for at vi her som ellers i nettbransjen vil bli stående igjen med en monopolist.

– Det finnes ikke to Facebook, og heller ikke to Amazon. Dominans og monopol er det nettmarkedet handler om, skriver Byrne.

Annonse