Annonse


Savner du det du er vant til?

Mange har i løpet av det siste døgnet lastet ned og installert den nye utgaven av Mac-operativsystemet OS X, Yosemite (versjon 10.10).

Mye nytt og fremmed
Men mye er nytt, og det er ikke sikkert du vil finne igjen de kjente og kjære funksjonene og måten å gjøre dem på som du var vant til fra forrige versjon, Mavericks. (Se DinSides gjennomgang av de nye funksjonene/endringene).

Det alltid hjelpsomme nettstedet Lifehacker har derfor laget en liste over endringer du kan gjøre, slik at du får sånn noenlunde livet ditt tilbake igjen slik du kjente det.

Her er tipsene:

Spotlight-søk:
Søkefunksjonen Spotlight er kjekk og ha, og gir deg nå i tillegg til resultater fra maskin, eksterne disker og nettverk også treff fra Internett. Men det er det jo ikke sikkert du vil ha.

Heldigvis har Apple lagt det opp slik at du selv kan bestemme hvilke søkeresultater som skal vises, fra hvor og i hvilken rekkefølge.

Det er bare å gå inn i Systemvalg og velge Spotlight. Der finner du et skjema som lar deg krysse vekk det du ikke vil ha, samt prioritere rekkefølgen av søkeresultatene.

iTunes:
Den gamle venstrespalten i iTunes kommer nok dessverre ikke tilbake i samme format som før, men du kan i det minste få tilbake listevisningen av sanger og en salgs erstatning for den gamle rammen.

Når du er i «Min musikk»-fanen, klikker du på menyen til høyre og endrer den til «Sanger». Du kan også klikke på «Spillelister»-fanen for å få en del av sidepanelet tilbake, men med redusert informasjon i forhold til tidligere.

Varslinger:
Det nye Varslingssenteret har til hensikt å samordne avtaler, meldinger, vær, statusoppdateringer i sosiale medier og nær sagt alt annet på tvers av enhetene dine.

Men det er ikke sikkert du vil forholde deg til alt dette hele tiden. Samtidig vil det gå veldig sakte om du har en eldre Mac.

Det kan derfor være smart å skru av sanntidsinformasjon som været og stedsinformasjon som krever konstant oppdatering fra tredjepart.

Gå inn i Varslingssenter (ikonet øverst til høyre i systemmenyen) og klikk på «Rediger». Velg vekk det du ikke vil ha ved å klikke på de røde forbudt-symbolene ved hver funksjon.

Gjennomsiktige vinduer:
Det var vel Microsoft som startet med det, men nå har også Apple fått dilla på gjennomsiktige vinduer og verktøylinjer.

Om dette bare virker irriterende på deg, kan det heldigvis reduseres sterkt.

Gå inn i «Systemvalg», velg så «Tilgjengelighet» og deretter «Skjerm». Kryss til slutt av for «Reduser gjennomsiktighet».

Bokmerker i Safari:
Også nettleseren Safari har fått en grundig oppussing. Men ikke alle liker at bokmerkevinduet har forsvunnet.

Du får den enkelt tilbake igjen ved å klikke «Vis» og deretter «Vis favoritter».

Drep telefonen:
Den nye Handoff-funksjonen gjør at Mac-en din vet hva du gjorde på iPhone eller iPad. Dermed kan du fortsette der du slapp.

Men samme funksjon gjør også at du aldri slipper unna plageånder på telefonen.

Om du vil slippe folk som ringer deg, åpner du FaceTime, velger Innstillinger og haker vekk «iPhone mobilsamtaler».

Bedre ytelse uten Dashboard:
Det er litt tidlig å konkludere ennå, men flere har meldt at de opplever at maskinen er tregere enn før med Yosemite om bord.

I Yosemite skal visstnok Dashboard (funksjonen som gjør at du kan «dra vekk» det du holder på med og gå rett til skrivebordet, til mini-apper (widgets) etc) være en minne-jafser . For å skru dette av går du inn i Systemvalg, deretter Mission Control og sette Dashboard-funksjonen til «Av».

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse