Reported 'Bitcoin' creator Satoshi Nakamoto pictured outside his home and facing the media in Temple City, California

Annonse


Nå vil han renvaske seg

Torsdag 6. mars var forbipasserende vitne til et underlig opptrinn på gata i Temple City utenfor Los Angeles.

Endte på sushi-restaurant
Et kobbel av pressefolk med mikrofoner, kameraer og notatblokker løper i flokk. Foran dem løper en 64 år gammel japansk-amerikaner.

Den ville ferden ender på en sushirestaurant, der den forskremte eldre mannen blir traktert med gratis lunsj av nyhetsbyrået AP.

– Enhver kunne ha gjort det
Under lunsjen innrømmer han at han heter Satoshi Nakamoto og at han tidligere jobbet på et prosjekt for storbanken Citibank og i den amerikanske forsvarsindustrien. 

På spørsmål om han besitter den nødvendige kompetansen til å utvikle en virtuell valuta som Bitcoin svarte han:

– Ja, men enhver programmerer kunne ha gjort det.

– Er bare navnebror
Lunsj-Nakomotos fulle navn er 
Dorian Prentice Satoshi Nakamoto, og han har etter eget utsagn ingen ting å gjøre med sin nesten-navnebror.

Han nekter hardnakket for at han er identisk med den Satoshi Nakamoto som antas å stå bak den virtuelle valutaen Bitcoin, som han selv omtaler som «Bitcom». (AP-intervjuet kan du lese HER).

Mystisk melding
Samtidig la en organisasjon som kaller seg «Nakamoto P2P Foundation» og som gir seg ut for å representere den egentlige Stashi Nakamoto, ut følgende melding:

– Jeg er ikke Dorian Nakamoto.

Meldingen var den første fra den kanten på fem år.

Intet dementi
Det var nyhetsmagasinet Newsweek som først utpekte Nakamoto som Bitcoins «far».

Artikkelen er oppdatert med en uttalelse fra Satoshis advokat, men er verken dementert eller endret for øvrig.

Samler penger til rettssak
Nå prøver ifølge Business Insider Satoshi å samle inn penger for å gå til sak mot Newsweek. Hensikten er å få kjent påstandene døde og maktesløse, som det heter i norsk injurierett.

På en nettside kalt newsweeklied.com beskrives Nakamoto som en syk, gammel mann uten midler. Han ble i fjor rammet av slag, ble skilt fra kona og lever nå sammen med sin 93 år gamle mor.

– Jobbet med trafikk
Ifølge nettstedet, som er opprettet av Natoshis advokat Ethan Kirschner,  skal han ha jobbet med trafikkontroll og overhodet ikke ha noen kompetanse verken på kryptering, nett eller pengesystemer.

 Nakamoto kommer likevel neppe til å få det lett i retten, skal vi tro enkelte kommentatorer.

– Tilstrekkelig vagt
– Nakamoto innrømmet aldri å ha laget Bitcoin. Newsweek-artikkelen forble tilstrekkelig vag, slik at publikasjonen kunne hevde at deres fisketur var et forsøk på å utforske en saftig historie i stedet for å identifisere den faktiske grunnleggeren av Bitcoin. «Foran meg, med øynene nedslått, sto mannen som syntes å være far til Bitcoin», skrev Leah McGrath Goodman i sin Newsweek-tekst. Det vil være vanskelig for Nakamoto å overbevise en dommer om at «syntes å være» er det samme som du «du er», skriver journalisten John Biggs i Techcrunch.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse