Hopp til navigasjon Hopp til innhold
At Twitter blir overvåket er noe de fleste regner med. Men hvordan det skjer og i hvilket omfang får Twitter ikke lov til å fortelle. (Ill.: Matt Petronzio/Mashable)

Twitter saksøker USA

Mener ytringsfriheten er krenket.

At amerikanske myndigheter følger med på hva folk skriver på Twitter, kommer knapt som noen bombe.

Får ikke fortelle
Men at Twitter ikke får lov å fortelle om det, høres kanskje litt rart ut.

Men slik er det altså, ifølge Twitter selv.

I et blogginnlegg skriver Twitters juridiske rådgiver Ben Lee at selskapet nå har valgt å saksøke den amerikanske regjeringen for å få avklart om forbudet strider mot grunnlovens tillegg om ytringsfrihet (first amendment).

– Brukernes bekymring
– Vi mener at vi etter loven har rett til å svare på møte bekymring fra brukerne våre og påstander fra myndighetenes representanter ved å komme med informasjon om omfanget av den amerikanske regjeringens overvåking. Dette inkluderer også tilfeller der det ikke foreligger noen rettsprosess. Vi burde ha frihet til å gjøre dette på en meningsfull måte, uten å måtte ty til brede og unøyaktige vendinger, heter det blant annet i innlegget.

Twitter ønsker med søksmålet å få legge fram en rapport som beskriver i detalj hva de har funnet at myndighetene gjør i forhold til Twitter-brukerne.

Kan bli landsforrædere
Denne rapporten har de tidligere søkt om å få publisere, men dette har blitt nektet av myndighetene.

Trosser de pålegget om å holde kjeft med det de vet, kan selskapet i verste fall havne i samme situasjon som Edward Snowden og Julian Assange og bli behandlet som landsforrædere.

Stikkord: overvåking, twitter