Annonse


– Den beste leseropplevelsen så langt

Amazon lanserte i natt norsk tid hele fem nye (hvorav flere er nyutgaver) brett: Fire HD, Fire HD Kids Edition, Fire HDX 8.9, Kindle (med touch) og Kindle Voyage.

Nyoppusset billig-brett
Fire HD er et billig-brett til under 100 dollar (den forrige modellen koster i dag 129 pund – 1350 kroner – i den britiske utgaven av Amazon) som gjør det meste man forventer av et fullblods nettbrett. Mulig pris med moms i Norge kan bli rundt 800 kroner, men dette er høyst usikkert (se under).

Den har seks tommers skjerm, både front- og baksidekamera og har i tillegg til apper for den vanligste nettgjøremålene som web og mail også enkelt kjøp av innhold fra Amazon (kanskje ikke så overraskende…).

For barna
I forhold til forrige utgave er hastigheten doblet og grafikkytelsen tredoblet, ifølge Amazon.

Fire HD Kids Editon er som navnet sier en barne-utgave av Fire HD med forsterket ramme, innebygget foreldrekontroll og gratis tilgang til 5000 bøker og annet innhold tilpasset barn.

Bedre ytelse
Fire HDX 8.9 er en ny utgave av Kindle Fire standardmodellen – altså et fullblods nettbrett i 8,9 tommers skjermstørrelse. Prisen er satt til 379 dollar – tilsvarende 2438 kroner (med moms vil norsk pris trolig havne over 3000).

Også her er det snakk om et løft ytelsesmessig: Hele 70 prosent på grafikkfronten. Amazon oppgir også at skjermen nå har 30 prosent flere piksler enn Apples Retina-skjerm.

Nå med pekeskjerm
Nyutgaven av den minste Kindle-modellen har fått  pekeskjerm. Fortsatt er det en monokrom e-bokleser med gråskjerm, men minnet er doblet i forhold til forgjengeren. Prisen er 79 dollar – 635 kroner med moms.

Så kommer det som kanskje er det mest interessante produktet – i hvert fall for lesehester: Kindle Voyage.

– Nærmer seg papir
199 dollar (1600 kroner med moms) kan kanskje synes noe i overkant for et rent lesebrett, men Amazon mener at deres nye skjermteknologi gjør at leseropplevelsen nærmer seg de gode, gamle papirbøkene.

Som sin forgjenger Paper White har den skjerm med hvit bakgrunn som ikke trenger eksternt lys.

– Den beste leseropplevelsen
Men skjermen, som nå er i glass og ikke lenger i plast,  er vesentlig bedre med 300 piksler pr. tomme. Dieter Bohn i The Verge har testet e-bokleseren og sier at det er «den beste leseropplevelsen jeg har hat på noen elektronisk enhet».

Også kontrasten er øket. Samtidig har vekten minket i forhold til Paperwhite, mens størrelsen bare er marginalt mindre.

3G-versjon
En 3G-versjon med gratis mobilnett over hele verden (pappa Amazon betaler, i håp om at du i stedet for å sjekke Facebook-kontoen din skal kjøpe flere bøker) blir tilgjengelig for 60 dollar (386 kroner) mer.

Det skulle gi en pris på like under 2000 kroner.

Også for nordmenn?
Samtlige modeller er tilgjengelig i USA fra 2. oktober. Vanligvis er det slik at bare enkelte Kindle-modeller er tilgjengelig for nordmenn via Amazons nettbutikk.

Hvilke dette gjelder, er ennå for tidlig å si.

 

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse